Grunneger Daansers achter borg

Verhildersum start met danslessen in de Grunneger Daans

Doet u mee?

Verhildersum start met danslessen in de Grunneger Daans

Wie wil er de Grunneger Daans leren dansen? Inzet is in 5 lessen de basis te leren van de Grunneger Daans. Is dit een succes dan volgen er nog een paar lessen met als kers op de taart een optreden in authentiek 19e-eeuws Gronings kostuum tijdens het Historisch Oogstfestival dat bij de borg plaatsvindt op 9 en 10 augustus. De lessen zijn op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Kultuurhoes in Wehe den Hoorn. Ze starten op woensdag 2 april. Dansleraar Aeilko Muntenga geeft de danslessen en Harrie Jans zorgt voor de muzikale begeleiding op accordeon. De kosten zijn €5,- per les inclusief koffie of thee. Voor wie dat bedrag een probleem is wordt een oplossing gezocht want iedereen moet kunnen meedoen. Aanmelden kan bij Verhildersum per telefoon 0595-571430 of per e-mail naar info@verhildersum.nl.

 

Behoud van cultureel erfgoed: iedereen mag meedoen

Ooit was er een grote en bekende dansgroep genaamd ‘De Grunneger Daansers’. Zij traden op in heel Europa op en namen zodoende ooit het initiatief voor het nu nog populaire internationale dansfestival Op Roakeldais in Warffum.
Doordat de deelnemers op leeftijd raakten is de groep enkele jaren geleden gestopt. Alle prachtige kostuums, oorijzers en sieraden zijn overgedragen aan Verhildersum. Een logische plek omdat Verhildersum een grote textielcollectie beheert met Groninger kostuums. Bovendien heeft Tine Clevering-Meijer, oprichtster van Museum Borg Verhildersum, destijds bijgedragen aan de aankoop van de kostuums van de ‘daansers’ en daarbij vastgelegd dat de danskleding altijd bij elkaar moest blijven.
Directeur Monique Spaltman: “Ja, wij zorgen nu voor de collectie danskleding en accessoires, maar wat heb je eraan als die in het depot verstopt blijven. Bovendien is het heel jammer als de dans zelf verloren gaat. Er zijn nog enkele mensen die de dansen kennen, waaronder Aeilko Muntenga. De dansgroep heeft gelukkig ook bladmuziek en instructies achtergelaten. Nu het nog kan, willen we mensen interesseren de dans weer te leren, zodat dit culturele erfgoed voor Groningen behouden blijft. We hopen op grote belangstelling voor de lessen.”

 

Laagdrempelige start met 5 lessen ter kennismaking


Spaltman: “We starten laagdrempelig met 5 kennismakingslessen, zodat mensen kunnen ervaren of ze het leuk vinden. Na die lessen kunnen de deelnemers al 2- 3 dansen uitvoeren. Daarna zetten we de volgende stappen. De dansen zijn niet ingewikkeld en om op te treden tijdens het oogstfestival zijn naar verwachting na de eerste 5 lessen nog eens 5 lessen nodig.
De dansers treden natuurlijk wel op in stijl: gekleed in de prachtige kostuums die zijn nagelaten door de oorspronkelijke dansgroep.”

Wilt u zien hoe een Groninger dans eruit ziet? OpP YouTube zijn nog filmpjes te vinden van optredens van de van de vroegere Grunneger Daansers. Zoals deze van een optreden tijdens Op Roakeldais.

 

 Grunnger daansers in actie

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook