verhildersum_slider_01

Museum Landgoed

Verhildersum


.

.

Visie en missie

Visie en beleidsplan

Het Meerjaren Beleidsplan 2024-2028 beschrijft hoe Museum Borg Verhildersum gedurende deze periode bijdraagt aan de culturele beleidskaders van de Provincie Groningen en aan de doelstellingen voor cultuur, recreatie en toerisme van de gemeente Het Hogeland. In het Activiteitenplan staat hoe we het beleid realiseren.

U kunt de notities in zijn geheel downloaden. 

 

Verhildersum Meerjaren Beleidsplan 2025-2028 (pdf)

Verhildersum Meerjaren Activiteitenplan 2025-2028 (pdf)

 

Visie Verhildersum 2025-2028

Verhildersum is de meest authentieke borg in Groningen met fraaie museale collecties en blijft dat door zorgvuldig beheer. Verhildersum is een essentiële schakel in het verhaal van de rijke historie van Groningen aan de Waddenkust en daarmee in de versterking van de toeristische sector in de regio. Wij bieden een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving en een erfgoedattractie die dankzij aansprekende wisselende exposities jaarlijks minimaal 25.000 bezoekers trekt uit binnen- en buitenland. Hier ervaren bezoekers het leven van de adel, boer en landarbeider in de 19e eeuw. Een bezoek aan Verhildersum is aanleiding om ook andere (wadden)musea te bezoeken en de omgeving verder te ontdekken. Via onze app Verhildersum To Go! en de website bieden we verdieping van ons verhaal en blijven exposities van de textielcollectie beschikbaar. We behouden en beheren onze collecties zorgvuldig volgens daarvoor opgestelde regels. De collectieregistratie is erop gericht de inhoud in de toekomst te kunnen delen. Onze 180 vrijwilligers weten dat ze van betekenis zijn en krijgen ruimte zich te ontplooien, net als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Om de exploitatie sluitend te maken is het noodzakelijk dat we alle panden isoleren en duurzaam verwarmen, daar ontwikkelen we de plannen voor en zoeken subsidie. Daarmee kunnen we in de winter ook open voor publiek. We zijn een goede werkgever; hanteren de fair practice code, volgen de museum CAO, de governance code en de code diversiteit.

 

Het verhaal van heerlijke rechten en vette klei
Vanuit de volgende visie maken wij met Museum Borg Verhildersum het verhaal van Groningen beleefbaar voor onze bezoekers:

Landgoed Verhildersum, met als middelpunt de enige overgebleven borg in regio De Marne en het Noorden van Groningen, is een belangrijke schakel tussen het heden en het verleden van de regio. Het Landgoed vertelt  het verhaal van de adel in relatie tot de boerenstand en de arbeiders, het verhaal van bloeien en verwelken, van zaaien en oogsten, van eb en vloed.

Landgoed Verhildersum illustreert dit verhaal aan de hand van gebeurtenissen, voorwerpen, personen en anekdotes uit de 19e eeuw. De geschiedenis wordt vanuit drie perspectieven tot leven gewekt. De Borg en zijn eigenaar jonkheer Edzard Tjarda Van Starckenborg Stachouwer zijn familie, vrouw en kinderen zijn de hoofdrolspelers in het verhaal van de adel. Het Arbeidershuisje en arbeider De Vries die het pandje ooit met zijn gezin bewoonde, vertellen het verhaal van de armlastige dagloners. Boerderij Welgelegen en de ‘Bocumer’ boer Cornelis Borgman en zijn familie maken de ontwikkeling van de landbouw zichtbaar en voelbaar. Ondanks de grote verschillen in levens en levensstijlen hebben deze mensen één ding gemeen: ze zijn geworteld in, ontsproten aan en tot bloei gekomen op het Groninger Hoogeland. Extreem gesteld: uiteindelijk zijn we allemaal afkomstig van dezelfde wierde van waaruit ze een vergelijkbare strijd met en tegen de elementen hebben gevoerd.

In het kielzog van dit driemanschap en hun families krijgen gasten zowel een indruk van de toenmalige leefgewoonten, gebruiken, kleding en vrijetijdsbesteding, als van de (historische) ontwikkelingen en bewegingen die er destijds regionaal en provinciaal speelden. Met andere woorden: Landgoed Verhildersum toont de drie individuele levensverhalen in hun samenhang en maakt zodoende de vanzelfsprekende verbondenheid tussen het Landgoed en zijn omgeving zichtbaar. Bovendien laat de instelling bezoekers ontdekken dat vindingrijkheid, dynamiek, eigenzinnigheid, artisticiteit en rijkdom nog altijd kenmerkend zijn voor het Hoogeland. Die even energieke als boeiende negentiende eeuw mag dan al ver achter ons liggen, de regio gonst, bloeit en ontwikkelt zich op een vergelijkbare manier als toentertijd. Dankzij de oorspronkelijkheid en voortvarendheid van oude en nieuwe bewoners. Dankzij een combinatie van autonomie en samenwerking. Dankzij kunstenaars, ondernemers, harde werkers en dwarsdenkers . En vooral dankzij de basis die eerdere generaties hebben gelegd. 

Op Landgoed Verhildersum ontdek je niet alleen hoe interessant, rijk en smaakvol het plattelandse leven was. Maar ook hoe interessant, rijk en smaakvol het plattelandse leven vandaag de dag nog is. Landgoed Verhildersum, als gloedvol middelpunt van de regio De Marne, vertelt het verhaal van een beloftevolle en vernieuwingsgezinde regio die onnoemelijk veel appetizers, toetjes en hoofdgerechten te bieden heeft. En voor wie er eenmaal van geproefd heeft, smaakt het gebied als vanzelfsprekend naar meer.

Ontmoetingsplek voor de regio

Naast het behoud, beheer en voor het publiek openstellen van Landgoed Verhildersum, dragen we ook bij aan de toeristische ontwikkeling van de regio. Bovendien verankeren we Verhildersum als cultureel erfgoed sterk in de samenleving en dragen we bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders afkomstig uit andere landen door een steunpunt te zijn in samenwerking met Werkplein Ability en Werk op Maat. We bieden zo’n 200 vrijwilligers de kans om van betekenis te zijn, we bieden werkervaringsplaatsen en stageplaatsen, hebben mentoren opgeleid om deze mensen te begeleiden.

We ontwikkelen projecten om deze functie verder te kunnen uitbouwen en bijvoorbeeld van onze werkplaats in Boerderij Welgelegen een professioneel ingerichte werkplek te maken waar mensen uit de regio kunnen klussen en waar mensen een vak leren, of hier een uitvalsbasis hebben om klussen in en om huis te verrichten voor kwetsbare zelfstandig wonende mensen in de omgeving. Daarmee kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen.

Restaurant Ons Schathoes is inmiddels ook een plek voor ontmoeting van mensen uit de omgeving. Het aanbod is laagdrempelig en betaalbaar gemaakt voor iedereen. Mensen vieren er nu hun verjaardag, bruiloft of vergaderen er.

Onze leden
Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook