Projecten in uitvoering
Project Herstel historisch groen Verhildersum
De oprijlaan en de singels van Verhildersum zijn toe aan groot onderhoud. Ook de kruidentuin moet worden aangepakt. Er is een projectplan geschreven waarin precies staat wat we moeten doen om om de monumentale omgeving van de borg te kunnen behouden voor de toekomst en tegelijkertijd de biodiversiteit te vergroten. In het najaar van 2023 is het gelukt de financiering rond te maken dankzij bijdragen van de gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen. Daar zijn we heel blij mee. Sinds november 2023 zijn we gestart met de werkzaamheden en met de aanpak van de oprijlaan. Lees hier het plan: onderhoud en herstel van al het historisch groen op Verhildersum.
Restauratie Kruidentuin en herstel biodiversiteit Verhildersum
In 2024 verwachten we te kunnen we starten met het herstel van de kruidentuin bij Verhildersum. De randen worden voorzien van cortenstaal omdat de buxushagen door ziekte zijn verdwenen. Daarna planten we alle kruiden terug die in de afgelopen jaren verloren zijn gegaan. Ook de planten in de boerderijtuin worden aangevuld. Dit deel van het herstelplan wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Dinamo Fonds en de Clevering Meijer Stichting.
Project Restauratie behang eetkamer borg en schilderwerk binnen
In november 2022 is begonnen met de eerste voorbereidingen voor de restauratie van het behang van de eetkamer in de borg.
Dit project is intussen deels gefinancierd door de Stichting Dioraphte en de Provincie Groningen (GRRG- Subsidie), door de Celevring Meijer Stichting en door een anonieme donatie.
Uitvoering door:
- Thomas Brain, papier restauratie
- Frans Hazebosch, betengeling
- Anne Wieringa, projectleiding
De restauratie van het behang is 1 april 2023 afgerond, zodat de borg met Pasen weer open kon, eerder dan verwacht danzij grote inzet van ons vrijwilligers. Het spannende restauratieproces is de zien op deze website bij museum online.
In november 2023 gaan we verder met het schilderwerk binnen. Alle kozijnen en luiken in de buitenmuren van de borg worden hersteld en geschilderd. Ook het schilderwerk in de keuken wordt gerestaureerd. Dat is bijzonder gemarmerd schilderwerk waarmee een houtstructuur is nagemaakt. In de 19e eeuw werd dit type vooral in boerderijen toegepast.
Project Vooruit naar het Verleden: afgerond 1 juli 2022
Museum Borg Verhildersum heeft dankzij het Waddenfondsproject Vooruit naar het Verleden een gedaanteverandering ondergaan. Verhildersum biedt nu een complete beleving van de verhaallijnen van de borg, het landgoed en de omgeving waarin ook sporen van het verleden zichtbaar zijn gemaakt voor de bezoekers. Het landgoed vertelt het verhaal van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw. De belevingsmogelijkheden zijn uitgebreid door middel van arrangementen, beleefroutes en een 3D-film waarmee iedereen, inclusief meer jongeren, de historie van het landgoed echt kan ervaren. Er is een dierenweide, natuurbeleeftuin en speeltuin aangelegd voor kinderen zodat een bezoek voor gezinnen met jonge kinderen en jeugd extra leuk is geworden.
Bovendien is de toegankelijkheid verbeterd, zodat ook mensen die minder goed ter been zijn kunnen genieten van dit authentieke Groninger culturele erfgoed. Daartoe zijn de paden verbreed, de bruggen vernieuwd en beter toegankelijk gemaakt en is de bereikbaarheid vanaf het water nu heel goed. Er is een nieuwe aanlegsteiger aangelegd voor kano's, roeiboten en andere pleziervaartuigen.
Alle resultaten van het project zijn te vinden in het resultatenverslag Waddenfondsproject Vooruit naar het verleden(pdf)
Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van:
Van de Provincie Groningen en Gemeente het Hogeland ontvangt het landgoed ook structurele subsidie, die voor een belangrijk deel bijdraagt aan het behoud en de verdere ontwikkeling van de borg, bijbehorende panden en landerijen.
Project restauratie portret Gratia Susanna Clant: afgerond mei 2022
We zijn heel blij dat het is gelukt de fondsen te werven om het portret van Gratia Susanna Clant van Scheltkema Nijenstein (1630-1690) te laten restaureren. Gratia is de moeder van Edzard Tjarda van Starkenborgh. Zij is op dit portret afgebeeld als de weduwe van Allard Tjarda van Starkenborgh. Het hele gezin van Gratia en Allard is prachtig uitgedost te zien op het grootste familieportret van Nederland dat in de zaal van borg Verhildersum hangt. Het portret van Edzard, recent verworven en gerestaureerd, hangt daar ook.
Het is bijzonder dat Verhildersum schilderijen bezit van de mensen die echt op de borg hebben gewoond. Ze geven het verhaal van Groningen een gezicht. Daarom is het belangrijk dat we er goed voor zorgen, zodat bezoekers er nog heel lang van kunnen genieten.
De restauratie, waarmee Gratia haar glorie terugkrijgt, is in april 2020 begonnen en in 2022 kwam gratia geheel opgeknapt terug naar Verhildersum. Restauratieatelier Marjan de Visser voerde de restauratie uit, samen met Marya Albrecht. Kijk hier voor meer informatie over Gratia en filmpjes waarin u het restauratieproces kunt bekijken.
Alle donateurs en Vereniging Rembrandt met in het bijzonder het Groninger Fonds: bijzonder bedankt voor uw steun!