Bezoek alle 6 Groninger Waddenmusea
Het Groninger kustgebied langs de Waddenzee herbergt prachtige natuur, cultuur en tastbare verhalen over 3000 jaar leven, wonen en werken op het Wadden- en wierdenland. Ja echt: zo'n 3000 jaar is hier gewoond en gewerkt, en in die tijd is de kuststrook leefbaar en vruchtbaar gemaakt. Met wierden – in Friesland heten dit terpen – en dijken is de zee teruggedrongen en het landschap gebouwd.
Direct naar:
Fietsroutes in Groningen
Wandelroutes in Groningen
Vakantie in Groningen
Beleef het hele verhaal
Elke eeuw liet zijn sporen na. De musea in het Waddden- en wierdengebied bewaren en ontsluiten die erfschat. Of het nu gaat om de aanleg van de woonheuvels en wat we daar vonden bij opgravingen, de kloosters uit de middeleeuwen, de rijkdom van de 18e eeuw, het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw, of de ambachten en het dorpsleven, de visserij; de verschillende collecties laten zien hoe mensen zich handhaafden en tot bloei kwamen op deze vruchtbare kleigrond.
Dertig eeuwen laten zich niet zomaar samenvatten. Daarom vertelt elk museum een deel van de geschiedenis. Het landschap waarin de musea zijn ingebed biedt daarbij de samenhang en levert zijn eigen stuk van het verhaal. De wierden, kerken, dorpen en dijken zijn immers tastbare herinneringen aan de wijze waarop opeenvolgende generaties hun wereld hebben gemaakt. Beleef het hele verhaal en bezoek deze waddenmusea allemaal:
- Museum Wierdenland, Ezinge: het ontstaan van de wierden 3000 jaar geleden en vondsten bij opgravingen.
- Museum Klooster Sint-Bernardushof, Aduard: wonen, werken, bidden in het klooster vanaf de 13e eeuw.
- Museum Menkemaborg, Uithuizen: wonen op een borg/kasteel in de 18e eeuw.
- Museum Landgoed Verhildersum, Leens: het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw.
- Openluchtmuseum Het Hoogeland, Warffum: wonen en leven in het dorp in de 19e eeuw.
- Visserijmuseum, Zoutkamp: oude schepen en visserij langs de waddenkust.
Museum Wierdenland
Museum Wierdenland in Ezinge richt zich op het landschap en de cultuur van terpen en wierden in het noordelijk waddenkustgebied. Speciale aandacht is er voor de wierde van Ezinge en het Nationaal Landschap Middag-Humsterland.
Museum Klooster Sint Bernardushof
Het waren de monniken die als eerste dijken aanlegden. Ze bouwende op bijna elke wierde wel een kerk. Het Reitdiepdal is door de inspanningen van de Monniken zelfs het oudste cultuurlandschap van Europa. De monniken waren in Groningen bijzonder invloedrijk. Hun kloosters bezaten enorme landerijen. Van de kloosters in het wierdenland rest alleen nog de 13e eeuwse ziekenzaal. Hier proeft u echt de sfeer van toen.
In een van de oudste huizen van Aduard (uit ca. 1600) is het kleine en sfeervolle museum Sint Bernardushof gevestigd. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij te ‘Adduwert’, die tussen de 12de en de 16de eeuw in heel Europa bekend was. Een bezoek wordt standaard afgesloten met een bezichtiging van de 13e eeuwse ziekenzaal van het klooster. Het is ook mogelijk om de Aduard 3D wandeling te maken.
Kasteel Museum Menkemaborg
De Menkemaborg is een kasteelmuseum, gelegen te Uithuizen in het noordoosten van de provincie Groningen.
Deze borg is een volledig ingericht huis waar een indrukwekkend beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg/kasteel in de 18de eeuw.
Landgoed Verhildersum Leens
Museum Landgoed Verhildersum is het meest authentieke landgoed van Groningen. Rondom dit kasteel – de borg – is 33 hectare land bewaard gebleven. Daar lopen zelfs nog Groninger Blaarkopkoeien. Verhildersum vertelt het verhaal van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw. Geniet van een individuele rondleiding met de app Verhildersum To Go, als voorbereiding, tijdens of na uw bezoek. En kom nog eens terug om de wandeling "In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh" te maken (9 km).
Openluchtmuseum Het Hoogeland
In Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum, ervaar je hoe de burger woonde en werkte. Ga op bezoek bij de pastorie, de kruidenier, de smidse, de fietsenmaker en nog veel meer. Heel de oude wierde van Warffum is een plaatje. En er is altijd wel een mooie expositie.
Visserijmuseum Zoutkamp
Het Visserijmuseum in Zoutkamp vertelt het verhaal van dit prachtige vissersplaatsje waarvan de zeehavenfunctie verdween met de bouw van de zeesluizen bij Lauwersoog.
Bekijk hier de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij. Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel op, en vergeet even de huidige jachtige maatschappij. Stap binnen in het achter het museum gelegen vissershuisje van Siegerlida, waar u terug gaat naar de tijd van Zoutkamp en de vissers van toen. Er is bovendien een jaarlijks wisselende expositie rond het thema Zoutkamp, de (wadden)zee en de visserij.
(Foto: Jurjen Veerman)
Alle 16 Groninger borgen/kastelen
In de provincie Groningen zijn veel borgen (stenen landhuizen) als steenhuis begonnen. Steenhuizen stammen uit de middeleeuwen en waren versterkte torens bedoeld om bescherming te bieden tegen aanvallen. Omdat stenen duur waren, konden alleen de rijken zich zo’n steenhuis veroorloven. Van de ongeveer 200 steenhuizen en borgen die in de provincie Groningen hebben gestaan, zijn er nog 16 over. Het lijken wel kastelen! Een aantal ervan kunt u bezoeken. Kijk daarvoor op deze website.
Tip: Museum Het Behouden Blik
Als u toch op pad bent in het Waddenland, ga dan ook even naar Uithuizermeeden. Daar vindt u het kleinste museum van Noord-Nederland: Museum Het Behouden Blik. De decoratieve verpakkingsblikken roepen herinneringen op aan vroeger tijden én geven een kijkje in de keuken van de Nederlandse samenleving. Laat u verrassen door hoeveel er is veranderd, of juist niet…
Tip: Domies Toen
Domies Toen ('tuin van de dominee') met theeschenkerij in Pieterburen is de noordelijkste botanische tuin van Nederland. De tuin ligt op de plek waar vroeger de boerderijpastorie stond – in het Gronings een 'weem'. De slingertuin met vijver en grote bomen was de voortuin van de pastorie. Waar nu de rozen, kruiden en hooiland- en akkerbloemen bloeien, verbouwde ‘domie’ ooit zijn groenten. Op een bescheiden oppervlak vindt u in Domies Toen een verrassende verscheidenheid aan sferen: het parkachtige van vijvers en oude bomen, formele vormen van hagen en rozenperken, het weelderige van bloemenweiden vol inheemse plantensoorten, een nieuwe vlinder- en insectentuin, en in het voorjaar natuurlijk de stinzenplanten.
Nationaal Monumentenportaal
En dan een tip voor nog meer musea en monumenten. Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en in het leven geroepen omdat monumenten beleefd moeten worden en blijven. Op het portaal vind je honderden monumenten waarin je kunt wonen, logeren, eten, vergaderen, die je kunt bezoeken, waar je omheen kunt wandelen en fietsen, waar kinderen zich kunnen uitleven en waar je de stilte kan opzoeken. Het Nationaal Monumenten Portaal nodigt mensen uit om het hele jaar door monumenten te beleven.