kasjmir

Expositie Catchy Cashmere met sjaals, merklappen en mutsen

Expositie Catchy Cashmere met sjaals, merklappen en mutsen

In de museumboerderij tonen we elk jaar een deel van de bijzondere textielcollectie van Verhildersum. Dit bestaat de expositie uit drie delen: prachtige sjaals van kasjmier, merklappen uit de collectie van Felicia van Deth en kapers, oftewel versierde bivakmutsen. 

 

kasjmier sjaal collectie Verhildersum

 

Catchy Cashmere

Catchy Cashmere, deze titel draagt de expositie omdat de dames van de textielwerkgroep een keuze maakten uit de cashmere sjaals. Bewonderd om hun fijne weefwerk met prachtige patronen. Cashmere, in het Nederlands kasjmier, is heel fijne wol gemaakt van de fijnste haren van de Kasmir geit uit India. Daar komt de titel dus vandaan. En dan te bedenken dat alle sjaals die u ziet in deze expositie zijn gedragen in de 19e eeuw. Niets was te gek voor de modebewuste rijke boerinnnen in Groningen.

 

merklap hert Felicia van Deth

 

Merklappen uit de collectie Felicia van Deth 

In 2016 ontving Verhildersum een schenking: de hele collectie merklappen verzameld door Felicia van Deth- Beck (1931-2015). Het betreft zeer bijzondere merklappen uit het hele land, waaronder de oudste bekende merklap uit 1637. Die kreeg Felicia van haar man Guido cadeau. Zij waren bekende poppenspelers en, toeval of niet, ze hielden allebei van merklappen. Felicia’s interesse werd al gewekt toen ze een jaar of 7 was. Haar oma toonde haar merklap uit 1875. Ze maakte hem toen ze 10 jaar oud was en vertelde dat ze het vreselijke werk vond. Samen bewonderden ze de ultra-fijne kruissteekjes met een loep. Felica en haar man waren verwoede verzamelaars van theaterpoppen, boeken en van merklappen. Ze vergaarden hun verzameling op markten als het Waterlooplein en kochten ook nalatenschappen op. Soms kreeg Felicia een merklap cadeau, zoals voor haar bijdrage aan een tentoonstelling in Arnhem waar zij een lap uit 1703 ontving. En eentje van een boer die ze spontaan hielp tijdens de bevalling van een varken. Felicia leerde hoe ze merklappen met schade kon restaureren en hing alles op in het trappenhuis. Uit haar verzameling tonen we merklappen, stoplappen en borduurlappen die goed de variatie laten zien van bijzondere technieken die zijn toegepast. 

 

Kaper collectie Verhildersum

 

Kapers; versierde bivakmutsen 

Het ontwerp stamt al uit de middeleeuwen; toen droegen de mannen dit soort mutsen die een lange onderkant hebben tot op de schouders. De kaper muts lijkt wel op een bivakmuts, maar laat het gezicht vrij. In de 19e eeuw werd het een veelgedragen kledingstuk voor vrouwen en meisjes. De kapers werden op diverse manieren versierd met franjes en kralen, of gewoon gemaakt met heel mooi haakwerk of breiwerk. 

 

 

 

 

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook