Foto vlas klein

Expositie ambachten en oogst in de 19e eeuw

Expositie ambachten en oogst in de 19e eeuw

Groninger Waddenmuseum Borg Verhildersum laat de geschiedenis van Groningen zien en beleven door de ogen van de adel, de boer en de landarbeider. De verschillen tussen rijk en arm waren groot. In de museumboerderij van  Verhildersum is er aandacht voor het leven van de boeren en de arbeiders. De diverse exposities in de boerderij hangen nauw met elkaar samen.

Er is altijd een deel te zien van de uitgebreide collectie landbouwwerktuigen en oude ambachten uit de 19e eeuw. In de schuur van de museumboerderij ziet u hoe in de 19e eeuw de oogst werd gedaan. U vindt er allerlei werktuigen die gebruikt werden bij de oogst, met filmpjes van landarbeiders in actie. Verhildersum is  een bijzondere Groninger borg, want ook  30 hectare landerijen zijn bewaard gebleven. Er grazen zogenaamde 'parkrunderen', de Groninger blaarkop en Lakenvelder koeien.

 

Ploegen: De Arendploeg, brenger van rijkdom voor de boeren

Cornelis Borgman bracht de Arendploeg mee uit Amerika naar Groningen. Het verhaal over zijn reis is te zien in het Borgman kabinet. Daar tegenover staat dit jaar een aantal verschillende ploegen, waaronder natuurlijk de beroemde Arendploeg. En in de app Verhildersum To Go! leest - of luistert - u ook naar hoe het komt dat deze nieuwerwetse ploeg rond 1850 zoveel rijkdom bracht voor de boeren, en het werk ook voor de arbeider wel wat licher maakte. 

 

ploegen rond 1850

 

 

foto Groninger Archieven

 

Vlasbouw

In de museumzaal vindt u ook een kleine tentoonstelling over vlas. Hoe werd dit product vroeger verbouwd en verwerkt tot linnen?

De vlasteelt en de verwerking ervan komt in het noorden van het land (vooral in Friesland en Groningen) pas in de 19e eeuw goed op gang. In de eerste periode was vlasbouw en de verwerking ervan vooral voor eigen gebruik. Later zien we een overgang naar industriële verwerking. Het spinnen van het ‘vlaslint’ deed men aanvankelijk op de boerderij of in huis. De bewerkte vlasvezel werd verhandeld in de Korenbeurs te Groningen. Pas in de 19e eeuw vindt de verwerking plaats in kleine vlasfabriekjes. Deze werden vaak opgezet als werkgelegenheidsproject in de grotere dorpen op de Groningse en Friese kleigrond en in de steden.

Boek Blauwblomme
Bij deze expositie is ook een roman verschenen: Blauwblomme. Daarin staat een vlasarbeider die werkte in Leens centraal. Schrijfster Binie Bos dook in archieven om antwoorden te vinden op een familiekwestie. Want wie was die mysterieuze man uit het zuiden. Waarom was hij destijds in het Groningse Leens? Wat betekenden hij en haar oma voor elkaar? Zou ze al zoekende achter de waarheid komen? Het boek is verkrijgbaar in onze museumwinkel in het Koetshuis.

 

Vlas

  

 

Noordpolderzijl

Foto: Roelof Bos

Compleet verhaal van het boeren leven in de 19e eeuw

De exposities ambachten en oogst in de boerderij van Verhildersum hangen samen met de verhalen over de boeren.

Zie ook:

 

Fietstocht: Cultuur en natuur hand in hand (40 km)

Beleef de wereld van de Groninger boeren en arbeiders in de 19e eeuw. Zie het resultaat van hun noeste arbeid. Verhildersum ontwikkelde samen met Openluchtmuseum Het Hoogeland zes prachtige fietstochten die de belevenis van uw bezoek aan de expositie vergroten. Vooral de route Natuur en Cultuur hand in hand past bij het verhaal van de landaanwinning. Bekijk de kwelders en de oude en nieuwe boerderijen op in vele eeuwen aangewonnen land. Op de vette kleigrond groeien weelderig de aardappels, het mosterdzaad en het graan. Ervaar de graanrepubliek Groningen, die zoveel rijkdom bracht. Vroeger en nu. Mede dankzij innovaties in de landbouw. Zoals de Arendploeg. Neem het gratis routeboekje mee bij de informatiebalie of download hier alvast de gratis app: Schatkaart van het Waddenland.

Wandeling rondom Verhildersum door voormalige kwelders (9 km)

In de belevingsroute over het Landgoed Verhildersum is een wandeling van 9 km opgenomen. Deze wandeling 'In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh' gaat via Leens en Grijssloot naar De Starkenborgh bij Wehe den Hoorn en terug naar Verhildersum. Onderweg ziet u grote boerderijen gebouwd op een oude oeverwal van een stroom naar de Waddenzee en aangelegde dijken. U wandelt hier door voormalige kwelders - gebied ontstaan door landaanwinning - die na dijkenbouw zijn drooggelegd. Lees ook over het ontstaan van het landschap en kijk naar de 3 wierden op het landgoed. Met onze web-app Verhildersum To Go! beleeft u de Groninger Waddenkust rondom Verhildersum compleet. Beleef het landschap en trek uw wandelschoenen aan!

 

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook