Washington schip terugreis C Borgman

Cornelis Borgman naar Amerika in 1850

Cornelis Borgman naar Amerika in 1850

“Geruime tijd reeds was de wensch bij mij levendig om de in de Vereenigde Staten van Noord-Amerika gevestigde leden mijner familie en vrienden te bezoeken” Zo begint het reisverslag van Cornelis Borgman, landbouwer te Kloosterburen: Bezoek in de Vereenigde Staten van Noord-Amerika.

 

Cornelis Borgman, is de man die de eerste Arendploeg naar Groningen bracht vanuit Amerika. Deze ploeg leverde een innovatieve revolutie in de landbouw op en bracht rijkdom voor de boeren langs de Groninger Waddenkust.
Cornelis Borgman werd in 1822 geboren op boerderij Oud-Bokum, ten noorden van Kloosterburen. Een statige boerderij op de vette klei van de Groninger Waddenkust. Cornelis is de neef van Hendrik Klaassens Borgman die, nadat hij deel uitmaakte van het leger van Napoleon, “maire” en later de eerste burgemeester van Kloosterburen was.

 

Expositie rond geschonken portretten, stoel en reisverslag Cornelis Borgman

Eén van de drie kabinetten in de Museumboerderij van Verhildersum is dit jaar ingericht rond twee 19e eeuwse portretten uit de familie Borgman die het afgelopen jaar zijn toegevoegd aan de collectie Verhildersum. Greet Bierema, nazaat van Borgman, schonk deze het afgelopen jaar. Op de portretten zien we Hendrik Klaassen Borgman en zijn vrouw Marthjen Mulder met twee van hun kinderen.
Bovendien ontving Verhildersum van haar het reisverslag van Cornelis Borgman en een stoel uit de familie.

 

Reis veroorzaakt revolutie in de landbouw en rijkdom van Groninger boeren

De Arendploeg is een van de belangrijkste stukken in de collectie 19e eeuwse landbouwwerktuigen van Verhildersum. De Arendploeg woelde de grond dieper en beter om dan de oude ploegen deden. Bovendien vergde hij veel minder paardenkracht. De Arendploeg veroorzaakte een revolutie in de landbouw: binnen tien jaar verdwenen de traditionele kar- en voetploeg vrijwel geheel, ten gunste van de fabrieksmatig vervaardigde Arendploeg, mede dankzij het feit dat Cornelis Borgman zich opwierp als “commissionair” ofwel importeur. De graanopbrengst werd veel hoger en de Groninger boeren langs de Waddenkust werden rijker en rijker. Mede door de oorlog in de Krim waardoor graan schaars was en de prijs ervan steeg.

Cornelis Borgman ging naar Amerika om zijn oom Klaas Beukema te bezoeken die al in 1835 met zijn gezin naar de VS emigreerde. Door zijn reisverslag dat wij ontvingen, weten we nu hoe de reis verliep en wat Cornelis beleefde. Zo krijgt het verhaal van de komst van de Arendploeg naar Groningen een nieuwe dimensie.

 

Verhildersum To Go: de reis van Cornelis Borgman

Wat beleefde Cornelis Borgman in Amerika? Welke route legde hij af? Dat ziet u in Verhildersum To Go!. Scan de QR code bij het kabinet en neem het verhaal desgewenst mee naar huis. Verhildersum To Go! werkt overal.

U kunt ook vooraf het reisverhaal al beleven.

 

 

 

Tip: Fietstocht: Vette klei maakt rijke boeren (46 km)

Beleef de wereld van de Groninger boeren in de 19e eeuw. Verhildersum ontwikkelde samen met Openluchtmuseum Het Hoogeland zes prachtige fietstochten die de belevenis van uw bezoek aan de expositie vergroten. Vooral de route Vette klei maakt rijke boeren past bij dit verhaal. Neem het gratis routeboekje mee bij de informatiebalie of download hier alvast de gratis app: Schatkaart van het Waddenland.

 

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook