IMG-20210506-Grassa voer

Innovatief voer voor koeien Verhildersum

Grassa doneert persvoer

Koeien Verhildersum krijgen innovatief voer

 

 

Door alle aandacht in de media, en ook op sociale media, voor onze Groninger Blaarkop kalfjes kwam er van alles in beweging. Rotaryclub Groningen Bel Campo bracht een donatieactie op gang. De eerste twee kalfjes heten daarom nu Bella en Campa. Bovendien bood het bioraffinagebedrijf Grassa aan wat extra voer te brengen. Dat was hard nodig, want door het koude weer zijn de koeien en de kalfjes wat langer op stal gebleven dan normaal. Dus dat betekent dat er meer persvoer nodig is. Dat kregen we van Grassa; een  startup bioraffinagebedrijf vanuit Holwerd. Dank! Daarmee hebben we niet alleen landbouwhistorie, ook landbouwinnovatie op Verhildersum!  

 

Grassa: hoogwaardige producten uit gras dat de koe beter kan verteren

Grassa is dus een bioraffinagebedrijf. Wat betekent dat? Bij bioraffinage worden groene grondstoffen verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige producten: verschillende componenten worden gescheiden die apart meer waard zijn. Zo maakt bioraffinage het mogelijk om eiwitten uit onder meer gras beschikbaar te maken voor verschillende doeleinden. En dat biedt veel voordelen voor het milieu, voor de agrarische sector en voor de lokale economie. Hoe dan?

Een belangrijk deel van het Nederlandse landbouwareaal bestaat uit grasland. Dat gras is grotendeels bestemd voor koeien, de enige die dit gras met hun meerdere magen kunnen verteren. Dieren met één maag, zoals varkens, kippen en mensen, kunnen dat niet en zij moeten hun behoefte aan eiwitten op een andere manier invullen. Varkens bijvoorbeeld krijgen hoogwaardige eiwitten vooral binnen in de vorm van sojaschroot, dat geïmporteerd wordt uit Latijns-Amerika. Middels bioraffinage wordt er een vezel/eiwit product gemaakt dat optimaal is voor rundvee. Dit wordt in gebaald in plastic zoals je op de foto kunt zien. Een ander deel van het eiwit is minder geschikt voor rundvee maar juist ideaal voor varkens. Dit graseiwit heeft een vergelijkbare samenstelling als sojaschroot en is dus een prima sojavervanger áls het op een goede manier verwerkt wordt.

 

GRASSA! reduceert broeikasgassen en stikstof uitstoot en vormt een oplossing voor het mestoverschot


Het deel van de eiwitten die koeien via het eten van gras binnenkrijgen dat ze niet goed kunnen benutten wordt omgezet in ammoniak (stikstof), dat via de mest in de lucht en het grondwater terechtkomt. Dat is erg schadelijk voor de luchtkwaliteit en voor natuurgebieden. Dankzij grasraffinage krijgt de koe alleen nog maar goed benutbare eiwitten binnen en wordt er minder methaan in de pens gemaakt. Zo daalt het stikstofgehalte in de koeienmest en daarmee verminderen we ook de schadelijke uitstoot van ammoniak en broeikasgassen naar de lucht.

GRASSA! zorgt voor minder milieubelastende import van soja en ander veevoer; daardoor wordt het mestoverschot verkleind in Nederland. De bestaande veevoerindustrie heeft een grote impact op het milieu, te wijten aan het kappen van regenwoud in Latijns-Amerika voor het verbouwen van soja en het transporteren van die soja naar andere delen van de wereld. Met bioraffinage wordt het mogelijk om soja te vervangen, en daarmee de grootschalige import in te perken. GRASSA! werkt kleinschalig en lokaal en heeft een kleine voetafdruk. Landbouwgrond die nu voor soja gebruikt wordt, kan voor andere doeleinden worden ingezet of teruggegeven worden aan de natuur.

Meer over Grassa www.grassa.nl

 

 Foto: Grassa balen met persvoer voor de koeien

Foto: De eerstgeboren twee Blaarkop kalfjes Bella en Campa groeien goed

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook