.
Ontdek het borgleven
De Borg Verhildersum ligt te midden van een landgoed in Leens dat vandaag de dag 33 hectare beslaat. Oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw, groeide het zogenaamde 'steenhuis' uit tot een toonaangevend buitenhuis. Wat deze borg uniek maakt, is dat het door de eeuwen heen slechts door twee families is bewoond. In 1953 vertrokken de laatste bewoners, en nu bieden de vertrekken een unieke inkijk in het leven op een landgoed in de 19e eeuw.
Van 14e-eeuws steenhuis tot 19e-eeuws buitenhuis
De film 'Verhildersum - Het verhaal van een borg' is ontwikkeld binnen het project 'Vooruit naar het Verleden' dankzij financiering van onder meer het Waddenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, HS Kamminga Fonds, Provincie Groningen, Loket Leefbaarheid.Kies in CC ondertiteling/subtitles/Untertitel (Also in Chinese language)
Foto's: Jacob Oosterhof
De adel (14e tot 19e eeuw)
De eerste naam die in 1398 met Verhildersum in verband wordt gebracht is Aylcko Onsta Ferhildema. De familie Onsta behoorde tot de oudste en voornaamste families in de Ommelanden. In de 16e eeuw werd Verhildersum nagelaten aan een vrouwelijke Onsta, wat de familienaam van het geslacht veranderde in Tjarda van Starkenborgh. In de 17e eeuw maakte deze adellijke familie zeer welvarende tijden mee, wat zich onder andere uitte in het statige familieportret van bijna 4 bij 3 meter dat zich in de borg huist. In de 19e eeuw verloor de adel zijn macht, en werd de borg doorverkocht aan leden van de gegoede burgerij.
De gegoede burgerij (19e tot 20ste eeuw)
In 1822 werd de borg verkocht aan notaris Hendrik van Bolhuis. De borg kwam via zijn dochter bij de familie Frima terecht, die de borg tot 1953 in handen zou hebben.
De funderingen van Borg Verhildersum
De film 'Brick history under the stronghold' neemt een kijkje onder de borg en vertelt het verhaal over de funderingen en de bakstenen die de basis vormen van het historische pand. Met dank aan KnowhowShowhow.