Hetty Ada Mansholt Torum 1907

Expositie Uit Zeeklei Gebakken

Expositie Uit Zeeklei Gebakken

In de boerderij van Waddenmuseum Borg Verhildersum is een kabinet tentoonstelling te zien over de familie Mansholt, met beelden en attributen uit het persoonlijk archief. Zoals het bruidskleed van Hilje Zijlma- Hopma uit 1823 en haar beugeltas met zilveren handvat uit 1815. Ook te zien het doopmutsje van Stephan Louwes uit 1824 en prijzen die Derk Roelfs Mansholt won met zijn landbouwproducten, boeken die hij schreef, en veel unieke foto’s.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Peter Voerman, samen met zijn zoon schrijver van het boek 'Uit zeeklei gebakken'. Deze tentoonstelling geeft samen met de kabinetexpositie over de reis van Cornelis Borgman naar Amerika, een prachtig beeld van het rijke boerenleven in de 19e eeuw.  

 

De Westpolder

Bij het verhaal over de familie Mansholt hoort natuurlijk ook de geschiedenis van die polder, waarvan de bedijking in 1875 klaar was. Oo kde familie Mansholt bouwde er hun boerderij Fletum in 1876. In 1874 was de dijk nog niet af, maar woonden er al wel mensen in de polder. Dat ging goed mis toen het woeste water een een groot deel van de dijk verzwolg. Ddertien polderwerkers van wie de onderkomens niet voldoende versterkt waren verdronken. Vreemd genoeg is dit een redelijk onbekende ramp, zeker in tegenstelling tot die van drie jaar later.  Er zijn brieven bewaard gebleven van getuigen van deze rampen. De verhalen zijn te lezen in de app Verhildersum To Go! 

Sicco Mansholt op de trekker

Sicco Mansholt op zijn tractor

 

Familiegeschiedenissen van Groninger boeren uit Het Hogeland in boekvorm.

Door middel van het persoonlijk familiearchief is de geschiedenis van de families Rahder, Voerman en Mansholt in beeld gebracht. Peter Voerman, nazaat van deze families, heeft uit archief  documenten en beeldmateriaal dat niet eerder is vertoond beschikbaar gesteld. De verhalen zijn door schrijver Kees Opmeer, in een drietal fraai vormgegeven boeken, opgetekend. De verhalen over de families Rahder en Voerman verschenen de afgelopen jaren.

Het is nu de beurt aan de Groningse familie Mansholt. Het boek, met de werktitel  'Uit zeeklei gebakken', gaat niet alleen over Sicco Mansholt - ja, voormalig landbouwminister en Europees landbouwcommissaris - maar ook over andere leden van deze invloedrijke familie.
Stamvader is Derk Roelfs, opa van Sicco en Hetty Voerman–Mansholt, de oma van Peter Voerman. Derk Roelfs (1842-1921), kwam vanuit het Eemsgebied in Noord-Duitsland naar Nederland. Hij was actief in de politiek en landbouwvernieuwer, samen met zijn broer Jochum en diens oudste zoon Ubbo. De uitgebreide en persoonlijke notities van Peters oma, Hetty Voerman-Mansholt, vormen de basis van het archief en daarmee van het boek.

 

Het boek 'Uit zeeklei gebakken'is te koop voor €29,95 in de museumwinkel van Verhildersum en in de webwinkel. Daar komen er wel verzendkosten bij.

Omslagfoto  boek Uit zeeklei gebakken

 

De geschiedenis van de boeren in Noord-Oost Groningen

Het verhaal vertelt onder meer de geschiedenis van de boeren in Noord-Oost Groningen in de periode van circa 1850 tot heden. De strijd tegen het water, de bloeitijd van de graanhandel, het verbeteren van de landbouw door betere bemesting en het versterken en veredelen van landbouwproducten. De gemeente ‘De Marne’ was toen, dankzij de boeren, de rijkste gemeente van Nederland. De familie Mansholt zette zich in voor socialistische idealen, de strijd voor beter onderwijs, vooral voor meisjes, een meer eerlijke verdeling van het grondbezit en het uitbannen van armoede. Het boek vertelt ook verhalen over aanverwante families Louwes, Zijlma en Dijkhuis die eveneens een stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Noord-Groningen.

 

Actuele thema’s

Het boek krijgt een extra waarde, omdat we de verbinding leggen met actuele thema’s waar boeren van nu mee te maken hebben: natuurbeheer, duurzame veehouderij en akkerbouw (verzilting), energietransitie, klimaat en het overheidsbeleid c.q. boerenprotesten. Hiervoor laten we boeren, deskundigen en beleidsmakers aan het woord. Dat maakt het boek tot meer dan een geschiedenisboek. De boekenreeks is fraai vormgegeven door uitgever Albert Smit. 


Bijschrift foto: Hetty Mansholt met haar zus Ada en een neef en nicht bij de Boerderij ‘Torum’ van haar grootouders in de Westpolder 1907

Wandeling rondom Verhildersum door voormalige kwelders (9 km)

In de belevingsroute over het Landgoed Verhildersum is een wandeling van 9 km opgenomen. Deze wandeling 'In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh' gaat via Leens en Grijssloot naar De Starkenborgh bij Wehe den Hoorn en terug naar Verhildersum. Onderweg ziet u grote boerderijen gebouwd op een oude oeverwal van een stroom naar de Waddenzee en aangelegde dijken. U wandelt hier door voormalige kwelders - ontstaan door landaanwinning - die na dijkenbouw zijn drooggelegd. Lees ook over het ontstaan van het landschap en kijk naar de 3 wierden op het landgoed. Met onze web-app Verhildersum To Go! beleeft u de Groninger Waddenkust rondom Verhildersum compleet. Beleef het landschap en trek uw wandelschoenen aan!

Fietstocht: Vette klei maakt rijke boeren (46 km)

Beleef de wereld van de Groninger boeren in de 19e eeuw. Verhildersum ontwikkelde samen met Openluchtmuseum Het Hoogeland zes prachtige fietstochten die de belevenis van uw bezoek aan de expositie vergroten. Vooral de route Vette klei maakt rijke boeren past bij dit verhaal. Neem het gratis routeboekje mee bij de informatiebalie of download hier alvast de gratis app: Schatkaart van het Waddenland.

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook