Lezing en Workshop in de voetsporten van H.N. Werkman
Lezing en Workshop in de voetsporten van H.N. Werkman
UITVERKOCHT
Zaterdag 19 julli 14.00- 16.30 uur
locatie: Museumboerderij ( dijkstilsterweg 4B)
Onder leiding van Roy Schepers
De kosten voor deelname aan de workshop bedragen €33,00 per persoon
inclusief toegang tot het museum en een kop koffie/ thee.
Drukker en kunstenaar Hendrik Werkman gebruikte het materiaal dat hij in zijn eigen drukkerij had om de mooiste kunstwerken te maken. Met rollers, drukinkt, letterblokken en sjablonen ontwikkelde hij zijn eigen, unieke techniek. GRID’s Werkmanexpert Roy Schepers neemt je mee in het leven en werk van deze bijzondere Groningse kunstenaar. Na deze lezing kun je tijdens de workshop zelf aan de slag met de Werkmantechniek. In de Druktemaker, het mobiele museum van GRID, is alles aanwezig om je eigen druksel te maken en natuurlijk staan de medewerkers van GRID klaar om je op weg te helpen. Laat je inspireren door de kleurige werken en het indrukwekkende verhaal van Hendrik Werkman.
De workshop vindt plaats op 19 juli 2025 in de museumboerderij van Verhildersum. De lezing/ workshop begint om 14.00 uur tot circa 16.30 uur. Bezoek vooraf vooral de expositie van de Ploeg in het Koetshuis en de werkkamer van Werkman in de museumboerderij. Daar doet u alvast inspiratie op. En u kunt natuurllijk vooraf ook nog gaan lunchen bij het Schathoes. Dan bent u bijna een hele dag echt even los van alle dagelijkse dingen.
Houd er rekening mee dat de workshop alleen doorgaat bij een minimaal aantal deelnemers, dus reserveer tijdig en maak deel uit van deze creatieve ervaring op Verhildersum waarmee u meer leert over de artistieke erfenis van Werkman!
Over H.N. Werkman
Hendrik Nicolaas Werkman (1882–1945) was drukker, schilder en graficus, lid van kunstenaarscollectief De Ploeg en woonde en werkte in Groningen. Hij werd bekend door zijn ‘druksels’: kleurrijke prenten gemaakt met handgesneden sjablonen, drukvormen en typografie. Werkman ontwikkelde zijn beeldtaal in volledige vrijheid, buiten de gevestigde kunstwereld om. Tijdens de oorlog gaf hij illegale kunstkranten en gedichten uit, wat uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie en executie door de Duitse bezetter, kort voor het einde van de oorlog.
Direct na de bevrijding wijdde Willem Sandberg, toenmalig directeur van het Stedelijk Museum, een grote expositie aan zijn werk – zoals hij Werkman had beloofd nog tijdens de bezetting. Zo werd zijn werk landelijk bekend en groeide zijn nalatenschap uit tot een bron van inspiratie voor generaties kunstenaars.