Landgoed

Boomgaard

De hoogstamboomgaard is een bijzondere collectietuin, met unieke fruitrassen die in de 19e eeuw in Groningen groeiden en bekend waren. Er zit typisch Groninger rassen tussen als de Noorderkroon, maar ook veel van oorsprong Franse soorten. Het merendeel van de bomen dragen appels, maar er staan ook peren-, kersen- en noten bomen tussen. Ongeveer 135 oude fruitboomrassen, allemaal hoogstam, met heerlijk fruit en prachtige namen. Wat te denken van het Zomer Zijden Hempje, de Rode Ananasappel en de Zoete Bloemee

De boomgaard wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Hoewel het onderhoud niet is gericht op productie, zijn de vrijwilligers heel blij met een goede oogst aan appels, peren en pruimen. In de periode augustus tot november worden sommige rassen verkocht op de Museumboerderij (ook tijdens de maandelijkse streekmarkt), evenals gemaakte jam, maar het grootste deel van de oogst wordt verwerkt tot heerlijke appelsap. Verkrijgbaar in de Museumboerderij en het Koetshuis.
In de lente beginnen de activiteiten voor het nieuwe jaar. Medio maart gaan de vrijwilligers aan de slag met de voorjaarsnoei, de basis voor een gezonde boom en een mooie oogst.

land boomgaard

Zie voor details over de verschillende bomen ook de website van de vrijwilligers van de boomgaardwerkgroep.