verhildersum_slider_01

Landgoed Verhildersum

Museum Landgoed Verhildersum


.

.

Museum Landgoed Verhildersum

Ruwe diamant op het Hoogeland

Op het Hoogeland, in het Noordwesten van Groningen, vlakbij het Lauwersmeergebied en de Waddenzee, ligt het dorpje Leens. Deze prachtige plek wordt omringt door oude bomen, eindeloze akkers, kronkelende kanalen, wierden en borgen. Hier, aan de rand van het dorpje, ligt Landgoed Borg Verhildersum. Deze wereld van geschiedenis en cultuur, 32 hectare groot, vertelt het verhaal van het 19e eeuwse Hoogeland. Laat u verrassen en meenemen in een wandeling door het verleden, over de aloude landadel en nieuwe borgbewoners, de rijke boerenstand en de arme landarbeiders. Kortom, van de vele facetten van de geschiedenis, die voor ieder iets moois verborgen houdt. Ontdek, alleen of met vrienden en/of familie, de verhalen en bijzonderheden van het verleden en laat ze tot leven komen op Landgoed Borg Verhildersum.

Een oude oprijlaan met indrukwekkende bomen aan weerszijden leidt naar een bijzonder gebouw. De eeuwenoude Borg, ooit begonnen in de 14e eeuw als steenhuis, toen uitgegroeid tot kasteel, was het buitenhuis voor voorname families als de Familie Tjarda Van Starkenborgh en later van de notarisfamilie Van Bolhuis. Ontdek de opkomst van de burgerij en de geschiedenis van de Groninger landadel en ervaar, tijdens uw wandeling door dit historische huis, hoe de families, bijna 200 jaar geleden, in en rondom de Borg leefden. Ontmoet Edzard Tjarda van Starkenborgh en zijn vrouw Alieda, die in 1820 - 1821 lief en leed op de Borg deelden.

 

Het pad langs de Boomgaard met oude fruitrassen en het Arbeidershuisje brengt u bij de boerderij. Cornelis Borgman, met zijn familie, is de oorspronkelijke bewoner op boerderij Oud-Bocum, maar staat symbool voor de innovatiedrang van de Groninger boeren. New York, 1850, een kleine stad omringd met grote boerderijen. Het was hiervandaan, tijdens een bezoek aan zijn neven, dat Cornelis een enorme verbetering meenam voor de landbouw: de Arend Ploeg. Waarom deze ploeg zoveel beter was? Ontdek het tijdens uw bezoek aan deze museale boerderij. Maak kennis met de rijke Groninger boeren, met hun reizen naar New York, mode uit Parijs en leerstoelen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wandel over het landgoed en zie de sporen van hun welvaart en vernuft.

 

Op het Landgoed was het altijd een drukte van belang. Van de borgbewoners en de boeren tot en met het personeel, de ambachtslieden en de dorpelingen. Maar ook met de landarbeiders, eerst als vast personeel in dienst en later als seizoenarbeiders, die een groot deel van het werk verzetten. Een van deze daglonende families was de Familie De Vries. In 1880 kochten zij een stukje land en bouwden daar het Arbeidershuisje. Dat toont nu hoe zij daar toen leefden.

 

Wandel door de geschiedenis en laat uzelf meeslepen in de historie tijdens een verrassend bezoek aan deze Ruwe Diamant op het Hoogeland, Landgoed Borg Verhildersum.

Onze leden
Cursus snoeien

Cursus snoeien fruitbomen


Voor wie kennis wil maken met het snoeien van hoogstam fruitbomen of kennis op wil frissen, is er een cursus op Landgoed Verhildersum op zaterdag 17 maart 2018.

Pomoloog Harry van der Laan bespreekt de beginselen van het snoeien, waarna het in de praktijk wordt geoefend.

Cursusduur: 9:00 tot 16:00 uur.

Kosten € 25,- (lunch inbegrepen).

Aanmelden op e-mailadres: info@verhildersum.nl

NLdoet

'Samen het Landgoed laten stralen'


9 maart 2018 NLdoet

Verhildersum nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.
Verhildersum verdient na het winterseizoen een schoonmaakbeurt. Van binnen en buiten moet het landgoed weer worden opgefrist.  Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak.

Vele handen maken licht werk. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het vrijwilligerswerk op Landgoed Verhildersum.
Ook voor de voorbereiding van de gezamenlijke lunch hebben we ondersteuning nodig.
 
Het resultaat is een stralend Landgoed dat er na 9 maart weer prachtig bij ligt.
Aan het eind van deze dag gaan wij met een voldaan gevoel naar huis. Om later nog eens terug te komen om te genieten van het resultaat.
 
Verzamelen bij de Museumboerderij waar de koffie en thee klaar staat. We starten om 9 uur met het verdelen van de klussen. Later aansluiten is mogelijk.

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook