home_hero

Landgoed Verhildersum

Nieuws

Nieuws

Streekmarkt 16 december

Zaterdag 16 december, van 10 tot 4 uur, wordt een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt in kerstsfeer gehouden op Landgoed Verhildersum te Leens. Samen met de Kerstman presenteren de standhouders in de Museumboerderij hun bijzondere kwaliteitsproducten.
Van boerenkaas tot ambachtelijk brood, van (h)eerlijke chocola en lekkere geitenkaas, worst, jams en chutneys, honing, eieren, fruit, tapa’s, wijn en puur appelsap, alles om een heerlijke maaltijd mee te bereiden of gewoon om er lekker van te snoepen. Ook de combi-kraam van WaddenMax, Landgoud en Lauwersland Natuurvlees zal weer aanwezig zijn. En in het museumcafé verwarmen heerlijke glühwein of warme appelsap met kruiden u weer. Voor een mooie kerststuk, tafelversiering of een leuk of bijzonder cadeautje kunt u terecht op de Streekmarkt.. Maak van uw kerst dit jaar iets bijzonders met deze prachtige producten, want ook in de wintermaanden heeft het Groninger platteland genoeg smakelijks te bieden. Heerlijk eten en genieten is immers van alle tijden en van alle streken.

Streekmarkt 18 november

STREEKMARKT LANDGOED VERHILDERSUM LEENS,
18 NOVEMBER, 10-16 UUR

Op zaterdag 18 november wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden  op  Landgoed  Verhildersum  te  Leens.  De  markt  wordt  in  de  winterperiode binnen gehouden, dus het weer kan geen spelbreker zijn. Naast de vaste standhouders zijn deze keer ook Tapa’s van Marta, een combi-kraam van WaddenMax, Landgoud en Lauwersland Natuurvlees aanwezig. En extra feestelijke, witte wijn uit Schouwerzijl en speciaal bier en wintercider van de Ciderwinkel. Kortom, genieten dus. Want heerlijk eten is van alle tijden en alle streken.

Verborgen schatten

‘Verborgen Schatten’ inspiratiebron voor de amateurkunst-expositie op Verhildersum

Traditioneel is de herfsttentoonstelling op Verhildersum in Leens (Gr) een expositie met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Van 30 september t/m 29 oktober kan men op Verhildersum terecht om van beeldende kunst met het thema ‘Verborgen Schatten’ te genieten.

Ploegen op Verhildersum

PLOEGEN OP 7 OKTOBER GAAT IVM WEERSOMSTANDIGHEDEN NIET DOOR !! Voorlopig verplaatst naar 14 oktober.

 

 

 

Zaterdag, 7 oktober, worden de landerijen bij museum Landgoed Verhildersum bij Leens weer winterklaar gemaakt.
Al vroeg worden de paarden voor de ploeg gespannen en worden de oude tractoren opgestart om samen met de mensen dit karwei te klaren.
Wilt u dit van dichtbij bekijken, dan bent u vanaf 9 uur van harte welkom. De akkers liggen bij de parkeerplaats aan de westkant van Verhildersum.

Kinderkunst in de boomgaard

Kinderkunstproject

In het kader van de tentoonstelling: “Wereldlijke macht, kerkelijke pracht” zijn scholen uit de gemeente de Marne en scholen uit Duitsland uitgenodigd om windorgels te bouwen van regenpijpen of waterorgels van petflessen en/of damwandplanken te beschilderen.

Zichten op Verhildersum

Graan zichten op Verhildersum

Volgens de kenners is de Zeeuwse witte zichtrijp. Vrijdag 28 juli is het zover, het graan is zichtrijp en het moet eraf.

De vrijwilligers van Landgoed Verhildersum laten het verleden herleven. De zichten zijn geschept (gehaard) en de ouderwetse kleding is tevoorschijn gehaald, de zichtmachine is nagekeken en gesmeerd.

De Zeeuwse witte (tarwe) staat op het punt gezicht te worden. De tarwe wordt in hokken gezet om te drogen.  Tijdens de Historische Dagen op 12 en 13 augustus kan het gedorst worden.

Met elkaar het land in, de zicht met een oude jute zak erom op de nek, de strekel’ ien buus’ , vóór de zichtmachine aan om ruimte te maken. Op de plaatsen waar met de hand wordt gezicht zullen ook de schoven met de hand worden gebonden. Het publiek mag komen helpen. De mannen zullen graag vertellen en voordoen hoe het binden gaat.

Het grootste gedeelte zal door de zichtmachine gebeuren en als de schoven op het land liggen wordt het met elkaar in hokken gezet, als soldaten in het gelid, zo moet het er uitzien.

Kortom een leuke manier om kennis te maken met een verleden wat vroeger zo gewoon was en nu zo bijzonder.

Het graan wordt gebruikt tijden de historische dagen op 12 en 13 augustus. Beide dagen is de dorsmachine aanwezig om het graan te dorsen.

U wordt van harte uitgenodigd om kennis te maken met een stukje verleden. Vrijdag 28 juli vanaf ongeveer 11:00 uur zal het een gezellige bedrijvigheid zijn, naast boomgaard aan de Hoornse vaart op Landgoed Verhildersum Leens. De vrijwilligers wijzen u graag de weg.

 

zichten op Verhildersum

 

Streekmarkt 19 augustus

19 augustus: Streekmarkt Verhildersum Leens,  de lekkerste en gezelligste markt van het Noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.
 
Het is zomer, tijd om te genieten van de tuin en haar opbrengsten. Lekker genieten van de zon én  van lekkere gerechten. Tijd voor zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen, bessen, die nu volop verkrijgbaar zijn. Heerlijk om zo op te snoepen, maar ook prima te verwerken in allerlei heerlijke gerechten of in te maken, zodat er in de winter ook nog zomerse heerlijkheden op tafel gezet kunnen worden. Laat u inspireren door de vele ambachtelijke lekkernijen en lokale producten.

SPEUREN NAAR SPOREN

Op 15 en 16 juli van 10:30-17:00 organiseert Landgoed Verhildersum Leens een kinderweekend.

Tijdens deze dagen kunnen kinderen en hun (groot-)ouders naar hartenlust strunen over het Landgoed en van alles ontdekken op het gebied van natuur en geschiedenis. Samen speuren naar sporen in de natuur en uit het verleden. En zo spelenderwijs het Groninger platteland ontdekken.

 

Muziek van Edzard Jacob te horen op Verhildersum

Op woensdag 5 juli kunt u tijdens een excursie eenmalig en uniek deze muziek beluisteren op het secretaireorgel in de grote zaal van het Verhildersum.
Uiteraard live gespeeld door Sietze de Vries, onder toeziend oog van de familie Tjarda van Starkenborgh en vader Edzard (deze schilderijen hangen namelijk in de grote zaal).

Excursie langs Groninger Adel, kerken en orgels

Excursie in het kader van de Expositie op de Borg Verhildersum  over de verbinding van de Groninger Adel, de kerken en de orgels.

Op woensdag  5 juli 2017 organiseert de Stichting Hinszorgel in samenwerking met de Borg Verhildersum een excursie langs de borgen Menkemaborg en Verhildersum waar de orgels in de borgen worden gedemonstreerd.

Daarnaast wordt het  Arp Schnitger orgel in de Jacobikerk van Uithuizen gedemonstreerd en de orgels in de Petruskerk van Leens waaronder het beroemde Hinszorgel.

Sietze de Vries, artistiek leider van de Stichting Hinszorgel Leens zal de excursie leiden.

Dag van het kasteel

5 juni 2017: Dag van het Kasteel  Dit jaar doet Landgoed Verhildersum Leens weer mee aan de Dag van het Kasteel.  Het thema ‘Rondom Kasteel en Buitenplaats’ is Verhildersum op het lijf geschreven. U kunt deelnemen aan speciale rondleidingen die gegeven worden door de ‘borgbewoners’ en het pas teruggehaalde portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh bewonderen.

Edzard is weer thuis

Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) is feestelijk verwelkomd op Verhildersum. De officiële overhandiging  van het schilderij door dhr. Van den Hende aan de voorzitter van het bestuur van Verhildersum heeft op 26 mei plaatsgevonden.

Wonen en Leven met Textiel

Wonen en Leven met Textiel

Een weekend waarin textiel in de breedste zin centraal staat

Landgoed Verhildersum Leens

27 & 28 mei 2017, 10.30-17.00 uur

Tijdens dit weekend staat textiel  centraal, van woontextiel tot kleding, maar ook  handwerktechnieken. Van historisch textiel tot de nieuwste mode. Om te zien, te ervaren, te leren, te voelen en te kopen. Een inspirerend weekend waar enthousiaste mensen laten zien wat hen bezig houdt en hoe u deze nieuwe ideeën kunt vormgeven en integreren in uw huis. Textiel loopt als een rode draad over het landgoed, zowel letterlijk als figuurlijk. En niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen zijn speciale activiteiten georganiseerd.

Edzard terug op Verhildersum

Edzard van Starkenborgh terug op Verhildersum!!

Het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) van de hand van Martinus van Grevenbroeck hangt straks weer in volle glorie in de Borg Verhildersum. Het bestuur van Landgoed Verhildersum Leens heeft kans gezien om het schilderij te bemachtigen op de veiling van veilinghuis Sotheby’s in Londen afgelopen woensdag.

 

 

Streekmarkt 20 mei

20 mei: Streekmarkt Verhildersum Leens,

de lekkerste en gezelligste markt van het Noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.

Streekmarkt Verhildersum Leens, kom ontdekken en genieten

20 mei, 10-16 uur, streekproductenmarkt Landgoed Verhildersum, Leens.

Standhouders presenteren hun kwaliteitsproducten.

Verhildersum brengt wereldwijd kleur

Tulipa Verhildersum

Op 14 oktober 2016 werd in de museumboerderij van Landgoed Verhildersum Leens de Tulipa Verhildersum gepresenteerd en ten doop gehouden. Een unieke, wijnrode, bijna zwarte tulp, die na een jarenlang procedé is ontwikkeld en gekweekt door Christian Kolk uit Kloosterburen. Een unieke tulpensoort, waarvan er maar één is op de hele wereld. Veredeld door een Gronings bedrijf, op de Groninger klei, voor een Groninger Borg.

De tulpenbollen zijn in de herfst te koop op Landgoed Verhildersum. 

Wedstrijd

Aan de introductie van de Verhildersum tulp was een wedstrijd verbonden. Maak een foto van de Tulipa Verhildersum in bloei, geplant in uw tuin of bloembak, om te laten zien hoe en waarmee u ze gecombineerd hebt. De mooiste inzending krijgt een jaar lang gratis toegang tot Landgoed Verhildersum Leens. Stuur of mail de foto naar Verhildersum: info@verhildersum.nl of naar: Landgoed Verhildersum, Wierde 40, 9965 TB Leens.

Laat Edzard thuiskomen

Dit is het motto waaronder het bestuur van Landgoed Verhildersum probeert het schilderij “Portret van EDZARD JACOB TJARDA VAN STARKENBORGH (1657–1716)”, geschilderd door Martinus van Grevenbroeck, voor Verhildersum te bemachtigen. Het bijzondere portret wordt op 3 mei geveild bij Sotheby’s in Londen.  

Laat u Edzard ook thuiskomen?  

                                                                             

Oproep amateurkunst tentoonstelling

Ook dit jaar organiseert Landgoed Verhildersum Leens een amateurkunstexpositie. Deze keer is het thema ‘Verborgen Schatten’.  Amateurkunstenaars uit de regio krijgen de kans hun kunstwerken te tonen voor een uitgebreid publiek.

Wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met Landgoed Verhildersum, 0595-571430 of via

info@verhildersum.nl en vraag een aanmeldingsformulier.

U kunt zich aanmelden tot 14 augustus 2017. De ruimte is beperkt, dus meld u tijdig aan.

Klavecimbelrecital

Op zondagmiddag 23 april a.s. speelt Tasiana Khaleva een klavecimbelrecital in de museumboerderij, met muziek
van O. Gibbons, J. Frescobaldi, A. della Ciaja, J.S. Bach, J.-H. d’Anglebert en J. Duphly.
Aanvang concert 15.30 uur
Entree € 10,00, incl. bezoek expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’ in de museumboerderij.
In de pauze is koffie, thee, fris verkrijgbaar.
Aanmelden via info@verhildersum.nl of tel. 0595-571430

 

 

Eieren zoeken op Verhildersum

Op 17 april (Tweede Paasdag) verstoppen de grote en de kleine paashaas chocolade eieren in de tuinen en singels van Landgoed Verhildersum Leens. Alle kinderen tot en met 12 jaar zijn tussen 11 en 12 uur uitgenodigd om te komen zoeken naar de eieren.

Speciale Rondleiding in het kader van de museumweek

Ontdek dit Gronings Erfgoed tijdens speciale rondleidingen op zaterdag 8 april. De rondleidingen starten om 13.30 en 15.30 uur bij het Koetshuis. Er zijn telkens twee groepen, waaraan maximaal 15 personen per groep kunnen deelnemen. U kunt gratis deelnemen als u in het bezit bent van een geldig entreebewijs.

 

 

Bijzondere tentoonstellingen op Landgoed Verhildersum Leens

Vanaf 26 maart is Landgoed Verhildersum Leens weer open voor het publiek. En deze keer is er een heel bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’.

Streekmarkt Verhildersum Leens - 18 maart 2017

18 maart: Streekmarkt Verhildersum Leens, de lekkerste en gezelligste markt van het Noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.

Cursus fruitboom snoeien - 25 maart 2017

Op zaterdag 25 maart werd er een cursus fruitboom snoeien georganiseerd op Landgoed Verhildersum Leens.

Streekmarkt Verhildersum Leens - 18 februari 2017

Kom ontdekken en genieten. Februari met het wisselende weer, daagt u uit om erop uit te gaan. Een mooie wandeling maken als het zonnetje schijnt en heerlijke producten ontdekken op de Streekmarkt Verhildersum.

Streekmarkt Verhildersum Leens - 21 januari 2017

Zaterdag 21 januari, van 10 tot 4 uur, wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden op Landgoed Verhildersum te Leens.

Als de bomen eens konden praten - 10 december 2016

Vrijwel iedereen weet dat er in de provincie Groningen Borgen staan. Over de historie van deze borgen is veel bekend. Over de geschiedenis van de borgtuinen is veel minder bekend. Stichting Erfgoedpartners wil daar in samenwerking met de Borgen verandering in brengen.

Tulipa Verhildersum - 14 oktober 2016

Op 14 oktober werd op Landgoed Verhildersum Leens de Tulipa Verhildersum gepresenteerd en ten doop gehouden.

Herfsttentoonstelling - 1 t/m 30 oktober 2016

Traditioneel is de herfsttentoonstelling op Verhildersum in Leens (Gr) een expositie met werk van amateurkunstenaars uit de regio.

PrintEmailPinterestLinkedinTwitterFacebook