verhildersum_slider_01

Landgoed Verhildersum

Boomgaard


.

.

Boomgaard

De hoogstamboomgaard is een bijzondere collectietuin, met unieke fruitrassen die in de 19e eeuw in Groningen groeiden en bekend waren. Er zit typisch Groninger rassen tussen als de Noorderkroon, maar ook veel van oorsprong Franse soorten. Het merendeel van de bomen dragen appels, maar er staan ook peren-, kersen- en noten bomen tussen. Ongeveer 135 oude fruitboomrassen, allemaal hoogstam, met heerlijk fruit en prachtige namen. Wat te denken van het Zomer Zijden Hempje, de Rode Ananasappel en de Zoete Bloemee


De boomgaard wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Hoewel het onderhoud niet is gericht op productie, zijn de vrijwilligers heel blij met een goede oogst aan appels, peren en pruimen. In de periode augustus tot november worden sommige rassen verkocht op de Museumboerderij (ook tijdens de maandelijkse streekmarkt), evenals gemaakte jam, maar het grootste deel van de oogst wordt verwerkt tot heerlijke appelsap. Verkrijgbaar in de Museumboerderij en het Koetshuis.
In de lente beginnen de activiteiten voor het nieuwe jaar. Medio maart gaan de vrijwilligers aan de slag met de voorjaarsnoei, de basis voor een gezonde boom en een mooie oogst.

 

Zie voor details over de verschillende bomen ook de website van de vrijwilligers van de boomgaardwerkgroep.

Onze leden
Cursus snoeien

Cursus snoeien fruitbomen


Voor wie kennis wil maken met het snoeien van hoogstam fruitbomen of kennis op wil frissen, is er een cursus op Landgoed Verhildersum op zaterdag 17 maart 2018.

Pomoloog Harry van der Laan bespreekt de beginselen van het snoeien, waarna het in de praktijk wordt geoefend.

Cursusduur: 9:00 tot 16:00 uur.

Kosten € 25,- (lunch inbegrepen).

Aanmelden op e-mailadres: info@verhildersum.nl

NLdoet

'Samen het Landgoed laten stralen'


9 maart 2018 NLdoet

Verhildersum nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.
Verhildersum verdient na het winterseizoen een schoonmaakbeurt. Van binnen en buiten moet het landgoed weer worden opgefrist.  Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak.

Vele handen maken licht werk. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het vrijwilligerswerk op Landgoed Verhildersum.
Ook voor de voorbereiding van de gezamenlijke lunch hebben we ondersteuning nodig.
 
Het resultaat is een stralend Landgoed dat er na 9 maart weer prachtig bij ligt.
Aan het eind van deze dag gaan wij met een voldaan gevoel naar huis. Om later nog eens terug te komen om te genieten van het resultaat.
 
Verzamelen bij de Museumboerderij waar de koffie en thee klaar staat. We starten om 9 uur met het verdelen van de klussen. Later aansluiten is mogelijk.

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook