publicitetsbeeld Anne van Twillert Goodbye Robin kopie

Verhildersum start seizoen met meerdere exposities

dinsdag 1 april

Verhildersum start seizoen met meerdere exposities

Een nieuw seizoen vol verhalen gaat van start en iedereen is welkom vanaf dinsdag 1 april. 

 

Verhildersum start seizoen met meerdere exposities

Op dinsdag 1 april aanstaande opent Museum Borg Verhildersum de deuren weer. Het borginterieur is nu helemaal gerestaureerd: er is zelfs historisch replicabehang aangebracht in het boudoir. De inrichting is veranderd, zodat bezoekers beter het grote familieportret kunnen zien en ook het boudoir kunnen betreden. In de andere gebouwen zijn diverse tentoonstellingen te zien. In het teken van 80 jaar vrijheid is in het Koetshuis tentoonstelling ‘VRIJ?’ Van hedendaagse leden van Groninger Kunstkring De Ploeg. Deze tentoonstelling is gekoppeld aan de expositie ‘Werkman komt thuis’, in de museumboerderij die is gemaakt in samenwerking met GRID Grafisch Museum Groningen. H.N. Werkman is Ploegkunstenaar van het eerste uur, beroemd van zijn druksels. Hij komt uit Leens en zijn bureau, materialen en een aantal kunstwerken zijn nu te zien. In de museumboerderij zijn ook herinneringen aan de oorlog en bevrijding te zien. Daarnaast is er zoals altijd de textielexpositie waarin deze keer Cashmere sjaals, merklappen uit de collectie Felicia van Deth en bijzondere mutsen – kapers – te zien zijn. En de ambachten vlas bewerken en ploegen komen aan bod. Daarnaast heeft het Ede Staal belevingscentrum een nieuw element gekregen. Jasper Staal heeft de levensloop van zijn vader in beeld gebracht aan de hand van de vele plekken waar hij woonde.   

Tentoonstelling VRIJ? Van de Groninger Kunstkring De Ploeg

In het Koetshuis tonen vijftien kunstenaars hun visie op vrijheid. De deelnemende kunstenaars Aly van der Wal, Reinier van den Berg, Anne van Twillert, Lydia Jonkman, Arien de Groot, Josefien Alkema, Marjan Cornelius, Dik Breunis, Marjan Brouwer, Geert Schreuder, Marloes Buigel Boering, Ati van Twillert, Mary Velthoen, Bé Kracht en Janny van der Woude benaderen het thema op uiteenlopende manieren. Deze kunstenaars organiseren dit seizoen allerlei activiteiten en workshops rondom de expositie.

Ede Staal Belevingscentrum uitgebreid
Het permanente Belevingscentrum van Ede Staal: Mijn Groningen – mien Grunnen,  is aangevuld met het levensverhaal van Ede. Zijn jongste zoon Jasper Staal maakte 8 informatiepanelen die de levensloop van zijn vader in beeld brengen aan de hand van de vele huizen waar hij woonde.Er zijn materialen te zien uit het privé archief van Ede Staal, waaronder originele opnamebanden van zijn platen, zijn rijbewijs, publicaties in kranten over zijn optredens, en het kleine rode boekje van Mao, in het Chinees. Wie wist dat Ede Staal Chinees leerde?

Hendrik Nicolaas Werkman

Naast de hedendaagse interpretaties van vrijheid is er een speciale ode aan Hendrik  Nikolaas Werkman (Leens, 1882-1945), lid van De Ploeg en bekend om zijn experimentele druktechnieken. In de expositie  “Werkman komt thuis…”, in de museumboerderij is een speciale afdeling ingericht met Werkmans originele materialen, waaronder zijn bureau en druksels. Het Grafisch Museum Groningen (GRID) heeft deze materialen uitgeleend en organiseert bovendien de komende maanden workshops zodat bezoekers zelf de druktechnieken van Werkman kunnen oefenen.

 

Expositie van de bijzondere textielcollectie van Verhildersum en meer…

In de museumboerderij tonen we elk jaar een deel van de bijzondere textielcollectie van Verhildersum. Deze keer bestaat de expositie uit drie delen: prachtige sjaals van kasjmier, merklappen uit de collectie van Felicia van Deth en kapers, oftewel versierde bivakmutsen. Uit collectie landbouw en ambachten zijn vlaswerktuigen te zien en diverse ploegen, waaronder de Arendploeg die zorgde voor innovatie en rijkdom in de landbouw rond 1850.

 

 

 

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook