Lezing Van Stad tot Wad; het verhaal langs de N361
Voor wie zich afvraagt wat het verhaal is achter de nieuwe monumenten die te zien zijn langs de Ns61 is dit te kans om het hele antwoord te achterhalen. Op donderdag 10 oktober 2024 verzorgt Eileen Blackmore een lezing over het verhaal Van Wad tot Stad. De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne in museumboerderij Welgelegen van Landgoed Verhildersum. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Niet leden betalen €5,-. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom.
Het verhaal langs de N361: Van Stad tot Wad
In 2019 werd Eileen door de provincie Groningen gevraagd om een ontwerp te maken voor de N361, een project dat het verhaal ‘Van Wad tot Stad' vertelt. Voor deze opdracht betrok ze dezelfde ontwerpers, waarmee ze eerder had samengewerkt in 'De Lokale Maakplaats'. Het project omvatte ontwerpen voor drie rotondes (Leens, Wehe-den Hoorn, Mensingeweer), de dorpen Winsum, Sauwerd en Adorp, en een nieuw snelfietspad. Wat betreft de rotondes mocht het niet rotondekunst worden, het hele gebied moest meegenomen worden. Omdat Leens zo vlakbij Zoutkamp lag, heeft Eileen zelf het ontwerp van Leens voor haar rekening genomen.
In haar lezing zal Eileen Blackmore ingaan op deze opdracht, de voorgeschiedenis, het ontwerpproces en de uiteindelijke producten die zijn gerealiseerd en nog in ontwikkeling zijn, met bijzondere aandacht voor het verhaal achter deze ontwerpen.
Over Eileen Blackmore
Eileen Blackmore is een multidisciplinair ontwerper, kunstenaar, curator. Sinds 2006 woont zij in Zoutkamp. Ze heeft een kunst en een ICT achtergrond die ze beide graag verbindt binnen haar projecten.
In 1996 heeft ze House of Design opgericht. Dit ontwerpbureau richt zich op circulaire veranderstrategieën, maakt deze zichtbaar en ontwikkelt projecten die zowel regionaal als internationaal impact hebben. Er is behoefte aan duurzaam, lokaal en kleinschalig. Meer maken met minder. Daarom werkt House of Design aan een nieuw systeem. In dit circulaire systeem is elke schakel in de keten even belangrijk, van materiaal via productie naar gebruik en weer door naar nieuw materiaal.
House of Design startte in 2013 het project 'We gaan het Meemaken' in de gemeente de Marne, gevolgd door 'De Lokale Maakplaats' in 2017. In dit laatste project onderzochten productontwerpers lokale hernieuwbare grondstoffen om producten te creëren die het landschap en de historie van de regio weerspiegelen. Diverse partijen werden hierbij betrokken om de producten te maken en de trots te ervaren van wat ze kunnen met het lokale goud dat hier groeit en bloeit.