Expositie Werkman komt thuis
In 2019 heeft het GRID Grafisch Museum Groningen een groot deel van Werkmans inventaris aangekocht. Nu het museum tijdelijk gesloten is, leent het GRID materialen uit aan Verhildersum. Daarmee ‘komt Werkman weer thuis’. In de Boerderij is een afdeling ingericht met deze spullen, waaronder zijn bureau en materialen waarmee hij werkte. Ook tonen we een aantal van zijn druksels.
Workshops: drukken in de stijl van Werkman
Rondom deze expositie worden in samenwerking met het GRID diverse workshops georganiseerd, ook voor kinderen. Dus let op onze agenda of abonneer u op de nieuwsbrief, dan bent u altijd op de hoogte. Dit kan onderaan iedere pagina op deze website.
Hendrik Nicolaas Werkman
Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) werd geboren in Leens. In 1918 raakt hij betrokken bij kunstkring De Ploeg, eerst als drukker en later ook schilder. Vanaf 1923 begint hij met het drukken van prenten in een zelf gevonden techniek, die hij druksels noemt. Hij zal er honderden maken, in uiteenlopende thema’s en steeds met nieuwe technieken.
Werkman was één van de boeiendste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Met zijn avant-gardistische drukwerk en zijn druksels werd hij al tijdens zijn leven bekend. Daarnaast was Werkman drukker. Tot aan zijn dood runde hij een commerciële drukkerij.
Tijdens de oorlog verzorgde hij samen met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff onder de naam De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die in bedekte termen kritiek leverden op het nazi-bewind. De teksten werden door Werkman voorzien van prachtige kleurrijke 'druksels'. Uit die tijd stamt ook een van zijn bekendste werken, een dubbele serie van tien druksels getiteld: "Chassidische legenden I en II". Werkman werd met negen anderen gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen. Slechts drie dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland.
Online: Werkmans Bovenkamer
Op de website van GRID is ook een online expositie over Werkman te zien: Werkmans Bovenkamer.
Druksel door H.N. Werkman
Monument in Allardsoog
Werkman brug in Groningen, Bedumerweg. Door Hans Rikken
Werkman monument hoek Heresingel- Radesingel in Groningen, gemaakt door Armando