home_hero

Zichtdag

28 juli

Zichten op Verhildersum

Graan zichten op Verhildersum

Volgens de kenners is de Zeeuwse witte zichtrijp. Vrijdag 28 juli is het zover, het graan is zichtrijp en het moet eraf.

De vrijwilligers van Landgoed Verhildersum laten het verleden herleven. De zichten zijn geschept (gehaard) en de ouderwetse kleding is tevoorschijn gehaald, de zichtmachine is nagekeken en gesmeerd.

De Zeeuwse witte (tarwe) staat op het punt gezicht te worden. De tarwe wordt in hokken gezet om te drogen.  Tijdens de Historische Dagen op 12 en 13 augustus kan het gedorst worden.

Met elkaar het land in, de zicht met een oude jute zak erom op de nek, de strekel’ ien buus’ , vóór de zichtmachine aan om ruimte te maken. Op de plaatsen waar met de hand wordt gezicht zullen ook de schoven met de hand worden gebonden. Het publiek mag komen helpen. De mannen zullen graag vertellen en voordoen hoe het binden gaat.

Het grootste gedeelte zal door de zichtmachine gebeuren en als de schoven op het land liggen wordt het met elkaar in hokken gezet, als soldaten in het gelid, zo moet het er uitzien.

Kortom een leuke manier om kennis te maken met een verleden wat vroeger zo gewoon was en nu zo bijzonder.

Het graan wordt gebruikt tijden de historische dagen op 12 en 13 augustus. Beide dagen is de dorsmachine aanwezig om het graan te dorsen.

U wordt van harte uitgenodigd om kennis te maken met een stukje verleden. Vrijdag 28 juli vanaf ongeveer 11:00 uur zal het een gezellige bedrijvigheid zijn, naast boomgaard aan de Hoornse vaart op Landgoed Verhildersum Leens. De vrijwilligers wijzen u graag de weg.

 

zichten op Verhildersum

 

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook