Verhildersum_web_slider_01-1

Landgoed Verhildersum

Nieuws

Tulipa Verhildersum - 14 oktober 2016

Op 14 oktober werd op Landgoed Verhildersum Leens de Tulipa Verhildersum gepresenteerd en ten doop gehouden.

Verhildersum brengt wereldwijd kleur
Een unieke, bijna zwarte tulp, die na een jarenlang procedé is ontwikkeld en gekweekt door Christian Kolk uit Kloosterburen. Een unieke tulpensoort, waarvan er maar één is op de hele wereld. Veredeld door een Gronings bedrijf, op de Groninger klei, voor een Groninger Borg.

Nieuwe tulp
Nieuwe soorten tulpen ontstaan door verschillende tulpen met elkaar te kruisen oftewel te veredelen. Dat houdt in dat je stuifmeel van de ene soort op de stamper van de andere smeert. Daarna wordt de stamper met folie afgedekt om te voorkomen dat stuifmeel van nog andere bloemen op de stamper komt. De zaadjes worden gezaaid en de bolletjes die daaruit groeien zijn zo groot als een speldenknop. Het duurt dan ook zeker 5 jaar voordat de eerste bloemen zichtbaar zijn. En dan komt het moeilijke werk, het selecteren van de tulpen. Want deze nakomelingen zien er allemaal anders uit. Welke is de mooiste en beste? Welke heeft de beste eigenschappen en is geschikt voor de tuin of juist als snijbloem? Zijn ze goed in de broei of hebben ze een bijzondere vorm of kleur? Zijn ze goed te bewaren en zitten er geen ziekten in? Dit is niet zo eenvoudig. Alleen met de allermooiste en sterkste bollen wordt verder gekweekt. En dan duurt het nog wel 20 jaar voor er voldoende bollen en bloemen zijn om ze naar een veiling te brengen. Voor mooie bloembollen moet je dus naast heel veel geduld ook nog veel geluk hebben.

De kweker
Een nieuwe tulp kweken vraagt dus veel geduld en doorzettingsvermogen. Iets wat Christian Kolk heeft. Hij raakte 20 jaar geleden geboeid door tulpen en is nu de enige in Groningen die nieuwe soorten kweekt en laat registreren bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur. Als jonge jongen werkte hij al bij een tulpenkweker en hielp later onder andere bij de Marneflora. De tulpenkweker en de Marneflora zijn opgehouden, maar Christian gaat door.

Verhildersum
En nu is het dan zover. De tulp is officieel gedoopt door kunstenares Maya Wildevuur en te koop op Landgoed Verhilderusm Leens.

Verhildersum is dus niet alleen een ruwe diamant op het Hogeland, maar brengt vanaf nu ook kleur. En niet alleen in de tuin van Verhildersum, maar overal op het Hogeland, in Groningen en waar dan ook. Deze tulp is dan ook symbool voor de nieuwe ontwikkelingen die Verhildersum voorstaat.

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook