home_hero

Kinderkunst

project

Kinderkunst in de boomgaard

Kinderkunstproject

In het kader van de tentoonstelling: “Wereldlijke macht, kerkelijke pracht” zijn scholen uit de gemeente de Marne en scholen uit Duitsland uitgenodigd om windorgels te bouwen van regenpijpen of waterorgels van petflessen en/of damwandplanken te beschilderen.

Aan dit kinderkunstproject, onder leiding van Nanny ter Wiel, hebben kinderen en leerkrachten van basisscholen uit de gemeente Loppersum, de gemeente De Marne en uit de gemeente Krummhörn/Duitsland met veel plezier gewerkt. Het zijn stuk voor stuk prachten kunstobjecten geworden.


Dit alles onder het motto: “Betrek de jeugd vroegtijdig bij kunst en muziek”. Zij zijn namelijk de toekomstige kunstliefhebbers, concert-, galerie- en museumbezoekers.


Aanleiding voor het project is de viering van het gegeven dat vijftig jaar geleden het beroemde Hinszorgel in de Petruskerk te Leens na een grondige restauratie weer in gebruik is genomen. Het orgel is in 1733 in de kerk gebouwd in opdracht van de toenmalige “vrouwe” van Verhildersum, Anna Habina Lewe. De bewoners van Verhildersum componeerden ca. 300 jaar geleden muziek. Deze muziek is teruggevonden en zal te beluisteren zijn. In de borg zullen, onder het toeziend oog van Edzard Jakob, kleine concerten worden gegeven. Deze relatie tussen de bewoners van Verhildersum en de Petruskerk is goede aanleiding om de door de kinderen gebouwde windorgels en beschilderde damwandplanken in de boomgaard van Verhildersum te plaatsen.

windorgel


De kinderen van de verschillende scholen hebben aan twee kunstproducten gewerkt. Die samen één geheel vormen. De kinderen van de gemeente Loppersum en de kinderen uit Ostfriesland hebben windorgels gemaakt. De materialen zijn beschilderd met motieven van orgels en het landgoed of motieven uit de eigen regio die dezelfde kenmerken hebben.  De kinderen van de gemeente De Marne beschilderden damwandplanken. Ook hier is het onderwerp het Hinszorgel in Leens en de relatie daarvan met het landgoed Verhildersum.


Gebruikte materialen zijn velgen, ijzeren en kunststofbuizen, houten palen/planken. Om het idee van de mogelijkheid tot recyclen onder de aandacht te brengen is er zoveel mogelijk gebruikgemaakt van afvalmateriaal.

De kunstwerken zijn opgesteld in de boomgaard van Landgoed Verhildersum Leens geplaatst. In de eerste week van juli zijn enkele van de kunstwerken tijdens de Greetsieler Kunstwoche in Greetsiel geëxposeerd.
Zowel de windorgels als de planken zullen tot aan het einde van het seizoen in Verhildersum worden geëxposeerd en kunnen bewonderd worden door de bezoekers aan het landgoed. Medio september komen alle kinderen samen op het landgoed voor een gezamenlijke educatieve en feestelijke middag.

windorgel2
Aan dit kinderkunstproject hebben deelgenomen:


1. cbs Wicher Zitsemaschool Middelstum  - Snuusterklanken
2. obs De Wilster Middelstum  -  Wilsterorgel  &  Dino-orgel
3. Abt Emoschool Westeremden  - De Muziekregenboog
4. De Zandplaat ´t Zandt – Uitspatting
5. Grundschule Ubbo Emmius Greetsiel  Miro – Orgel
6. Keramikgruppe Ländliche Akademie Krummhörn - Der Ton macht die Musik
7. Hoogholtje Wehe den Hoorn  - Borgheer Edzard weer thuis op Verhildersum
8. De Getijden Pieterburen –  Borg De Getijden vol muziek
9. Ichtusschool Zoutkamp – Kleurrijk Zoutkamp
10. Solte Campe Zoutkamp – Kleurrijk Zoutkamp
11. Hendrik de Cockschool Ulrum – VerBORGen Blauw


 Het kinderkunstproject is mede mogelijk gemaakt door:
• Provincie Groningen, afdeling ruimte en samenleving
• Stichting Stem Koor€Rinkel Middelstum

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook