agenda

Nieuwsberichten

Streekmarkt 18 februari 2017

 • 08-02-2017

  STREEKMARKT VERHILDERSUM LEENS,

  18 februari, 10 tot 16 uur.

   

  Kom ontdekken en genieten.

  Februari met het wisselende weer, daagt u uit om erop uit te gaan. Een mooie wandeling maken als het zonnetje schijnt en heerlijke producten ontdekken op de Streekmarkt Verhildersum. Ook als het weer een minder zonnige kant laat zien is er hier volop lekkers te koop en te proeven.

  Meer bewegen en gezond eten, zijn dé goede voornemens van het nieuwe jaar.  En die kunt u waarmaken op de Streekmarkt, een ideale manier om gezond en heerlijk eten te ontdekken. En ondertussen kunnen kinderen tijdens een workshop een ‘koekje van eigen deeg’ maken.

   

  kinderen bakken... (250 x 350)

   

  Kinderen kunnen tijdens de workshop zelf graan tot meel malen, waarmee ze deeg gaan kneden, om er vervolgens heerlijke koekjes van te bakken. Leuk, lekker en gezond! De workshop is doorlopend, tussen 13 en 16 uur. Deelname is gratis. 

  >> lees meer
 • 18-12-2016

  Zaterdag 21 januari, van 10 tot 4 uur, wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden op Landgoed Verhildersum te Leens. De standhouders presenteren in de Museumboerderij hun bijzondere kwaliteitsproducten.

  Van boerenkaas tot gerookte makreel, van ambachtelijk brood tot (h)eerlijke chocola, lekkere geitenkaas, worst, jams en chutneys, eieren, groente en fruit, cider, wijn en puur appelsap, alles om een heerlijke maaltijd mee te bereiden of gewoon om er lekker van te snoepen. Ook voor een leuk of bijzonder cadeautje kunt u hier terecht. In de wintermaanden heeft het Groninger platteland genoeg smakelijks te bieden. Heerlijk eten en genieten is immers van alle tijden en van alle streken.

  >> lees meer
 • 14-12-2016

   

  Zaterdag 17 december, van 10 tot 4 uur, wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden op Landgoed Verhildersum te Leens en deze keer in kerstsfeer. Samen met de Kerstman presenteren de standhouders in de Museumboerderij hun bijzondere kwaliteitsproducten.

   

  Het nieuwe jaar is in aantocht, dus kunt u tijdens de Streekmarkt leren hoe u nieuwjaarsrolletjes kunt maken. En proeven mag natuurlijk ook.

   

  Van boerenkaas tot gerookte makreel, van ambachtelijk brood tot (h)eerlijke chocola, lekkere geitenkaas, worst, jams en chutneys, eieren, groente en fruit, cider, wijn en puur appelsap, alles om een heerlijke maaltijd mee te bereiden of gewoon om er lekker van te snoepen. Ook voor een mooie tafelversiering of leuk of bijzonder cadeautje kunt u hier terecht. Maak van uw kerst dit jaar iets bijzonders met de producten van de Streekmarkt, want ook in de wintermaanden heeft het Groninger platteland genoeg smakelijks te bieden. Heerlijk eten en genieten is immers van alle tijden en van alle streken. Daarom zal kok Milo Borghans ook deze keer u inspireren door iets lekkers klaar maken met producten van de Streekmarkt. 

   

  >> lees meer
 • 29-11-2016

   

  Als de bomen eens konden praten.

   

  Vrijwel iedereen weet dat er in de provincie Groningen Borgen staan. Over de historie van deze borgen is veel bekend. Over de geschiedenis van de borgtuinen is veel minder bekend. Stichting Erfgoedpartners wil daar in samenwerking met de Borgen verandering in brengen. Niet alleen door archiefonderzoek, maar ook door mensen die de borgterreinen hebben bezocht, of er herinneringen aan hebben te vragen wat zij er nog van weten.

  Schrijf, praat mee over en luister naar de geschiedenis van de Borgtuin.

  De geschiedenis van de borgtuin is tot nu toe nog weinig belicht. Niet alleen de architectonische geschiedenis maar ook om wat er in die tuinen gebeurd is.  Wat heeft er zich in al die jaren afgespeeld? Als de bomen eens konden praten.

  Daarom wordt er borgtuincafé georganiseerd waar iedereen die een bijzondere herinnering heeft aan de tuinen zijn of haar verhaal kan vertellen. Behalve dat zij leuk zijn om te horen, kunnen de verhalen licht werpen op veranderingen, speciale planten en andere zaken die tot nog toe niet bekend waren. Ook foto’s kunnen veelzeggend zijn. Komt u ook om uw verhaal te vertellen en/of foto’s te laten zien. U kunt meeschrijven aan het verhaal over de geschiedenis van de borgtuin.

   

  Borgtuincafé Landgoed Verhildersum Leens

  Zaterdag 10 december, 13.30, museumcafé in de museumboerderij Verhildersum.

  Opgeven kan via info@verhildersum.nl of tel. 0595-571430. De toegang is gratis.

   

   

  Tijdens het tuincafé zal Martin Knol vertellen over de geschiedenis van de tuinen.

   

  De laatste bewoner van het borgterrein vertelt over de borgtuin, van de 19e eeuw tot nu toe. Shyra Hueting zal De opening wordt verzorgen. Een bijzondere middag waar verschillende aspecten van de Borgtuin op Verhildersum worden belicht.

   

  Een meneer vertelde dat zijn ouders vroeger, een hartje met initialen in een boom gesneden hebben. Een mevrouw vertelde dat, als zij in de herfst uit school kwam, kastanjes ging zoeken in de singel van Verhildersum. Maar tot aan het hek, verder kon je niet komen, dan kwam de hond blaffend aanstormen en rende ze snel weer weg

   

  Verhalen van niets zou je denken. Maar hieruit blijkt dus dat er grote bomen stonden in de singels, waaronder kastanjebomen, en dat er vroeger kennelijk een hek stond. Waardevolle informatie dus!

   

   

   

   

   

  >> lees meer
 • 18-11-2016

  STREEKMARKT LANDGOED VERHILDERSUM LEENS,

  17 december, 10-16 UUR

   

  Op zaterdag 17 december wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden op Landgoed Verhildersum te Leens. Ook deze keer zal kok Milo Borghans iets lekkers klaar maken met producten van de Streekmarkt. Uiteraard vindt u op de markt ook heerlijk ambachtelijk brood, (h)eerlijke chocola, lekkere geitenkaas, worst, jam, chutneys, honing, eieren, boerenkazen, groente, fruit, pompoenen  en gerookte vis: te veel om op te noemen. Ook in de wintermaanden heeft het Groninger platteland genoeg smakelijks te bieden. Of tap een glaasje pure appelsap vol vitamines, gemaakt van het fruit uit de boomgaard van Verhildersum. Perfect om een buffertje op te bouwen voor de aanstaande winter, maar natuurlijk ook om gewoon lekker van te genieten

  >> lees meer
 • 12-10-2016

   

  Verhildersum-tulp (250 x 385)

   

  Tulipa Verhildersum

  Op 14 oktober werd op Landgoed Verhildersum Leens de Tulipa Verhildersum gepresenteerd en ten doop gehouden. Een unieke, bijna zwarte tulp, die na een jarenlang procedé is ontwikkeld en gekweekt door Christian Kolk uit Kloosterburen. Een unieke tulpensoort, waarvan er maar één is op de hele wereld. Veredeld door een Gronings bedrijf, op de Groninger klei, voor een Groninger Borg.

   

  >> lees meer
 • 29-09-2016


  Traditioneel is de herfsttentoonstelling op Verhildersum in Leens (Gr) een expositie met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Dit jaar is er echter nog een bijzondere expositie tentoongesteld in de museumboerderij op Landgoed Verhildersum Leens. Van 1 oktober t/m 30 oktober kan men hier terecht om van deze bijzondere tentoonstellingen te genieten. Amateurtentoonstelling "Omwenteling" en ‘Sip Hofstede, Ede Staal en stadsgezichten’  en ‘Ede stad en provincie van Staal’

  >> lees meer
 • 19-09-2016

  Heb je al van de Struunkaart gehoord? Nee! Kom dan naar Verhildersum en beleef een fantasische tocht over het Landgoed.  Met de Struunkaart in de hand doe je leuke en spannende opdrachten.

  ontd stuuntas

  Je krijgt een tasje met gereedschap (schepje, meetlint, loupe, kompas en verrekijker), een struunkaart en een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Dat is alles wat je nodig hebt om door de landerijen en buiten de paden aan de slag te gaan. Kijken of de torenvalk thuis is, appelbomen tellen, wormen opgraven, genoeg leuke opdrachten om een middag je buiten te vermaken. De Struunkaart is verkrijgbaar in de Museumboerderij, geopend vanaf 13.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten).

  >> lees meer
 • 11-09-2016

  NAZOMERSE STREEKMARKT OP LANDGOED VERHILDERSUM LEENS
  Zaterdag 17 september, van 10.00 tot 17.30 uur

  De herfst is al een beetje in aantocht. De dagen worden al weer korter en de fruitbomen hangen vol fruit. De tuin vraagt nu de nodige aandacht en wat is het een feest om allerlei producten uit eigen tuin of van het land te kunnen oogsten. Toch zijn er vaak allerlei dingen die het uitgerekend dit jaar niet zo goed deden in jouw tuin. Streekmarkt VerhildersumDan is het wat fijn om op de Streekmarkt bij Landgoed Verhildersum Leens toch deze producten te kunnen aanschaffen. Of allerlei andere zaken om de maaltijd mee te complementeren. Heerlijk genieten van allerlei lokale producten. Wie wil dat niet.
  Ook de boeren zijn druk om de oogst van het land te halen. Tijdens deze streekmarkt zal de kleine dorskast aanwezig zijn om de ‘Zeeuwse witte’ te dorsen. Liefhebbers kunnen een kijkje nemen hoe het graan vroeger gedorst werd.
  Een extra feestelijk tintje wordt deze dag toegevoegd door shantykoor De Ollerommer Vlintboxems en levensliederenkoor Biggel mee uit Winsum, die vanaf 15:00 uur liederen van Ede Staal ten gehore zullen brengen. Dit in het kader van het Ede Staal Muziekfestival die deze dag in Leens wordt gehouden.

  >> lees meer
 • 16-08-2016

  ZOMERSE STREEKMARKT OP LANDGOED VERHILDERSUM LEENS
  Zaterdag 20 augustus, van 10.00 tot 16.00 uur

  Heerlijk genieten van allerlei lokale producten op een zonnige zomerdag. Wie wil dat niet. Jammer genoeg  kunnen we deze zomer wat minder vaak op het terras genieten. Maar ook voor ingrediënten voor een heerlijke maaltijd kunt u terecht op de streekmarkt van Landgoed Verhildersum Leens.

  streekmarkt juliaug

  Met een heerlijk glas cider of appelsap, proevend van de gerechten gemaakt met verse groenten van het seizoen, kruiden en chutney’s, kaas en fruit, gecombineerd met biologisch brood, dan is het niet zo erg als de zon even wat minder schijnt.

  >> lees meer
 • 31-07-2016

  Voel de magie van het verleden op Landgoed Verhildersum Leens

  Genoeg activiteiten voor jong en oud tijdens de Historische Dagen op Verhildersum. Zwaaien en zwieren, weet u nog, vroeger? Toen de zweefmolen het hoogte punt van de jaarlijkse kermis was? En de woonwagens, waarzegster en kwakzalver een plekje bij het dorp zochten. Een berg hooi was nog een fort van mogelijkheden. Proef, ruik en beleef het leven van vroeger op het Hogeland in Noordwest Groningen. HD32.

  >> lees meer
 • 24-06-2016

  Wij zijn goed bereikbaar!

  Van maandag 27 juni t/m maandag 1augustus 2016 zal de brug Dijkstil vanwege werkzaamheden voor alle verkeer gesloten zijn.

  Via de bebording naast de provinciale weg wordt aangegeven hoe Landgoed Verhildersum te bereiken is.

   

   

  >> lees meer
 • 01-06-2016

  Amateurkunstenaars, opgelet!


  Ook dit jaar organiseert Landgoed Verhildersum Leens een amateurkunstexpositie. Deze keer is het thema “Omwenteling”.  Amateurkunstenaars uit de regio krijgen de kans hun kunstwerken te tonen aan een uitgebreid publiek.

  amateur2016

   

   

   

   

   

  Bent u amateurkunstenaar en vindt u het een uitdaging om naar een thema te werken? Wilt u uw werk graag eens aan een groter publiek laten zien in een professionele omgeving? Dat kan.

  >> lees meer
 • 22-05-2016

  hobl mysteSpeur mee met Cam & Vinnie, en ontrafel het Verhildersum Mysterie. Ga over het Landgoed met de digitale rondgang voor jong en oud! Vraag ernaar aan de kassa in het Koetshuis.

  CAM EN VINNIE ZIJN IETS BIJZONDERS OP HET SPOOR….

  >> lees meer
 • 14-05-2016

  Tijdens de Streekmarkt op 21 mei a.s. komt muziekvereniging de Eendracht met een live-jukebox act. Het publiek kan dan zelf kiezen welke nummers ze graag willen horen. Hebt u dus een lievelingsnummer? Kom naar de streekmarkt en het wordt speciaal voor u ten gehore gebracht.

  asperges-mei-522x240

  Natuurlijk kunt u op de markt ook uw boodschappentas vullen met allerlei heerlijkheden en bijzondere smaken.

  >> lees meer
 • 12-05-2016

  14 mei Orgeldag op Verhildersum

  Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in mei feest voor vele orgelminnaars. Al vele jaren is deze dag als Orgeldag Noord-Nederland bekend, een dag waarop in Noord Nederland en met name in de provincie Groningen van heel veel kerken de deuren geopend zijn en orgels kunnen worden bespeeld. Ook Landgoed Verhildersum Leens is dit jaar een van de deelnemers.

  Secretaire-orgel-in-salon-2-e1438435761630

   

  In de Borg staat in de grote salon een huisorgel. Deze zal zaterdagmiddag 14 mei worden bespeeld. Het gaat om een negentiende-eeuws secretaireorgel, waarschijnlijk gebouwd door Caspar InderMaur of Hermanus 't Hart. Onder supervisie van de Stichting Hinszorgel Leens heeft het een permanente plek gekregen.

  >> lees meer
 • 24-04-2016

  De Textieldagen op Landgoed Verhildersum Leens zijn op 7  en 8 mei, van 10.30-17.00 uur.

  Dit jaar staan ze in het teken van de expositie “Groninger Dracht meets Fashion Tech”. Deze modetentoonstellingtextieldagen verbindt heden en verleden: stukken uit de museale textielcollectie van Verhildersum gaan de confrontatie aan met het werk van Maartje Dijkstra, dat geïnspireerd is op het Noord-Groningse materiële en immateriële erfgoed en waarmee ze een inkijkje geeft in de toekomst van de mode.

   

  >> lees meer
 • 16-04-2016

  goud

  Museumweek "Ons echte goud"

  In de 19e eeuw, de periode die op Landgoed Verhildersum Leens centraal staat, was het Gronings Goud, in dubbele betekenis, belangrijk voor het Groninger platteland. Het Gronings goud verwijst naar het goudgele koren die een grote welvaart bracht, maar ook naar de rijke sieraden en dan met name de oorijzers die gedragen werden. Door middel van deze gouden, soms verguld of zilveren, oorijzers werd de welstand van de draagster geshowd. Het oorijzer met bijbehorende stiften, voorhoofdsplaat, mutsenspelden en mutsen, waaronder de sierlijke kanten floddermuts waren een wezenlijk onderdeel van dracht in de 19e eeuw.

  >> lees meer
 • 10-04-2016

  CIDER VAN LANDGOED VERHILDERSUM LEENS

  Streekmarkt Verhildersum 16 APRIL

  Komt u ook cider proeven? Tijdens de streekmarkt kunt u onder andere het resultaat proeven van de nieuwe cider. Natuurlijk kunt u ook op de markt uw boodschappen tas vullen met allerlei heerlijkheden, vol vitamines en bijzondere smaken.

   

  Op landgoed Verhildersum ligt een bijzondere boomgaard met ca. 135 oude fruitrassen. Het afgelopen jaar is van een aantal appelrassen voor het eerst een cider gemaakt. Daarvoor zijn de volgende acht rassen gebruikt: Keuleman, Grijze Rabouw, Schone van Boskoop, Winter Goldpermain, Court Pendu Rouge, Allington Pippin, Grauwe Engelse Pippeling en de Brabantse Bellefleur. Tijdens de streekmarkt van zaterdag 16 april 'slaan we het vat aan', en kunnen bezoekers het resultaat komen proeven. Het ziet er veelbelovend uit! 

   

  cider proeverij

  >> lees meer
 • 18-03-2016

  Paaseieren zoeken met de paashaas op Landgoed Verhildersum Leens

  Op 28 maart (Tweede Paasdag) verstopt de paashaas chocolade eieren in de tuinen en singels van Landgoed Verhildersum Leens. Alle kinderen tot en met 12 jaar zijn tussen 11 en 12 uur uitgenodigd om te komen zoeken naar de eieren. 

   

  In de binnentuin liggen de eieren voor de jongste kinderen, in de singels zijn de eieren voor de oudere groep verstopt. Wie een gouden of zilveren ei vindt, ontvangt een leuke paasprijs. Na afloop is er iets te drinken voor alle kinderen. Iedereen is welkom en kan komen zoeken zonder aanmelding. 

   

  De papa’s, mama’s, opa’s en oma’s kunnen vanaf de bankjes die in de tuinen staan, hopelijk in het zonnetje, genieten van de zoekende kinderen. 

   

  Lukt het niet om te komen zoeken naar de eieren? Maak je geen zorgen! Dit jaar zet Landgoed Verhildersum Leens de kinderen vaker in het zonnetje. Zo is het 9 en 10 juli kinderweekend op Verhildersum. Dit weekend zijn er allerlei leuke, leerzame activiteiten voor kinderen gepland. 

   

  Oktober is traditioneel kindermaand. Er worden die maand allerlei leuke doe-dingen georganiseerd voor alle kinderen die een kijkje willen komen nemen op de Borg, het landgoed of de Museumboerderij. 

   

  Niet alleen dit seizoen besteed Landgoed Verhildersum aandacht aan kinderen. Op het landgoed is altijd wat te beleven. Zo is in de Museumboerderij een tasje met gereedschap (schep, meetlint, loupe en verrekijker) en een struunkaart verkrijgbaar, waarmee je samen met en een gezonde dosis nieuwsgierigheid het landgoed kunt ontdekken. Kijk bijvoorbeeld of de torenvalk thuis is, tel iedere appelboom, graaf wormen op, kortom genoeg leuke activiteitjes om je een middag buitel te vermaken.  

  >> lees meer