verhildersum_slider_02

Landgoed Verhildersum

Museumcafé


.

.

Museumcafe

Unser Museum Café befindet sich im Bauernhaus. Es ist ein großartiger Ort, um eine Pause zu machen und genießen Sie eine Tasse Kaffee und Kuchen. Die Stunden laufen parallel zu denen des Museums.

Onze leden
ondag 23 april speelt Tatsiana Khaleva, Minsk (Wit Rusland) een klavecimbelrecital

Op zondagmiddag 23 april a.s. speelt Tasiana Khaleva een klavecimbelrecital in de museumboerderij, met muziek
van O. Gibbons, J. Frescobaldi, A. della Ciaja, J.S. Bach, J.-H. d’Anglebert en J. Duphly.
Aanvang concert 15.30 uur
Entree € 10,00, incl. bezoek expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’ in de museumboerderij.
In de pauze is koffie, thee, fris verkrijgbaar.
Aanmelden via info@verhildersum.nl of tel. 0595-571430

 

lees meer

Kinderkunstproject

In het kader van de tentoonstelling: “Wereldlijke macht, kerkelijke pracht” zijn scholen uit de gemeente de Marne en scholen uit Duitsland uitgenodigd om windorgels te bouwen van regenpijpen of waterorgels van petflessen en/of damwandplanken te beschilderen.
Aan dit kinderkunstproject, onder leiding van Nanny ter Wiel, hebben kinderen en leerkrachten van basisscholen uit de gemeente Loppersum, de gemeente De Marne en uit de gemeente Krummhörn/Duitsland met veel plezier gewerkt. Het zijn stuk voor stuk prachten kunstobjecten geworden.
Dit alles onder het motto: “Betrek de jeugd vroegtijdig bij kunst en muziek”. Zij zijn namelijk de toekomstige kunstliefhebbers, concert-, galerie- en museumbezoekers.

 

Lees meer

Historische Dagen

Datum: 12 & 13 augustus 2017

10.30 tot 17.00 uur

Voel de magie van het verleden.

Weet u nog, vroeger? Toen een bult hooi een fijne speelplek was. Een teil water en wat stokjes een wereld aan speelmogelijkheden bood?  Je uren op straat speelde met kaaibakjen, hinkelen, knikkeren en noem maar op. En als de kermis kwam, de woonwagens bij het dorp een plekje zochten en de muziek de mensen trok. Als je dan door de lucht zweefde in de zweefmolen. Heerlijke nostalgische herinneringen, die weer boven komen tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 12 en 13 augustus.

 

Lees meer

 

Tentoonstelling Boerderij in beeld

Foto-expositie Boerderij in Beeld in Verhildersum

‘De buitenkant van de boerderij weerspiegelt de binnenkant van de bewoners’

Hoe verhoudt de architectuur, de ‘buitenkant’, van een boerderij zich tot het landschap? En hoe heeft het veranderd gebruik  van de boerderij zijn weerslag op de ruimtelijke kwaliteit in Groningen? Boerderij in Beeld vroeg fotografen Marieke Kijk in de Vegte en Harry Cock dit in beeld vast te leggen. De resultaten van deze exercitie zijn vanaf 8 september te zien in Verhildersum.

 

Lees meer....

Verborgen Schatten

Verborgen Schatten’ inspiratiebron voor de amateurkunst-expositie op Verhildersum

Expositie met werk van amateur-kunstenaars uit de regio
30 september t/m 29 oktober  2017
Lokatie: Museumboerderij Verhildersum, Leens
Openingstijden: di. t/m zo. 10.30 – 17.00 uur

Verborgen Schatten’, waar denkt u dan aan? Denkt u bijvoorbeeld aan schatgraven? Of denkt u aan een brandkast, aan schatten in de natuur zoals mineralen en fossielen, of aan archeologie en Pompeï, aan opgedoken schatten uit een VOC-schip of aan een verwacht nieuw kleintje of dat ene prachtige plekje in het landschap?
U ziet: met dit onderwerp kun je alle kanten op. Het is dan ook elke keer weer een uitdaging voor de deelnemers: hun eigen interpretatie van het onderwerp vormgeven. Soms is het een echte eye-opener.
Ieder jaar weer slagen amateurkunstenaars erin om het publiek te verrassen met hun werken. Ook dit jaar is dat weer gelukt. De afgelopen decennia is de kwaliteit van de inzendingen gestaag gegroeid. Steeds weer overstijgen sommige kunstwerken het niveau van amateurwerk en maken mede daardoor een bezoek meer dan waard. Door de jaren heen  is een vaste kern deelnemers ontstaan, ieder jaar aangevuld met nieuwe deelnemers. Omdat elk jaar het onderwerp verschilt, is tot het laatste moment onduidelijk hoe de expositie zal uitpakken. Dit zorgt ervoor dat deze tentoonstelling verrassend en boeiend is. Daarbij zijn de hand en het oog van de tentoonstellingsmakers onontbeerlijk! Kom en laat u verrassen door de werken van deze grote groep amateurkunstenaars.

Oktobernaand Kindermaand

SPEUREN NAAR SPOREN

op Landgoed Verhildersum Leens

Tijdens Oktobermaand Kindermaand, tevens Maand van de Geschiedenis, kunnen kinderen op Landgoed Verhildersum Leens speuren naar sporen uit het verleden en in de natuur. Er worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo kunnen ze samen met hun (groot-)ouders naar hartenlust strunen over het Landgoed en van alles ontdekken op het gebied van natuur en geschiedenis. Samen speuren en spelenderwijs het Groninger platteland ontdekken. Met een Struunkaart en een struuntas ga je op stap om de natuur op het Landgoed te verkennen. Met een tablet kun je samen met Cam en Vinnie het Verhildersum Mysterie proberen op te lossen. Over de vleermuizen kun je veel te weten komen in de kelder van de borg.

 

En iedere zondagmiddag mag je komen knutselen en vleermuizen maken in de museumboerderij. Daar kun je ook verkleed als Ot en Sien een selfie maken. Speel de spelletjes uit opa en oma's jeugd, zoals ganzenbord, mikado, lotto of kwartetten, steltlopen of hoepelen. Maar je kunt ook met een borgspeurtocht de borg verkennen of met de fotospeurtocht ontdekken hoe veelzijdig het Landgoed is. En beleef hoe de familie in de borg woonde, wat de boer allemaal deed en hoe het arbeidersgezin leefde in de 19e eeuw. Kom je ook?

 

 

Ploegen op Verhildersum

PLOEGEN OP 7 OKTOBER GAAT IVM WEERSOMSTANDIGHEDEN NIET DOOR !! Voorlopig verplaatst naar 14 oktober.

 

 

 

Zaterdag, 7 oktober, worden de landerijen bij museum Landgoed Verhildersum bij Leens weer winterklaar gemaakt.

Al vroeg worden de paarden voor de ploeg gespannen en worden de oude tractoren opgestart om samen met de mensen dit karwei te klaren.

Wilt u dit van dichtbij bekijken, dan bent u vanaf 9 uur van harte welkom. De akkers liggen bij de parkeerplaats aan de westkant van Landgoed Verhildersum.

Vroeger was paardenkracht onontbeerlijk op de boerderij. Tot de mechanisatie zijn intrede deed waren man en paard vrijwel onafscheidelijk. Zeker voor het zwaardere werk werden één of meerdere paarden voor de werktuigen gespannen. De paarden werden hiervoor speciaal gefokt en op karakter en trekkracht uitgezocht. Het Groninger paard, dat ook zaterdag zijn kunde zal tonen,  is betrouwbaar en veelzijdig, met een rustig temperament. Precies wat vele boeren wensten. Rond de jaren 50 namen tractoren steeds meer het werk van de paarden over.

Zodat het tegenwoordig een bijzonderheid is om paarden op het veld aan het werk te zien.

Zaterdag 7 oktober zullen paarden en oude tractoren gezamenlijk zorgen dat de akkers bij Verhildersum klaar gelegd worden om de winter in te gaan, zodat volgend voorjaar weer gezaaid en geoogst kan worden.

Bij slecht weer wordt het ploegen een week uitgesteld.

Streekmarkt 18 november

STREEKMARKT LANDGOED VERHILDERSUM LEENS,
18 NOVEMBER, 10-16 UUR

Op zaterdag 18 november wordt er weer een heerlijke eerlijke streekproductenmarkt gehouden  op  Landgoed  Verhildersum  te  Leens.  De  markt  wordt  in  de  winterperiode binnen gehouden, dus het weer kan geen spelbreker zijn. Naast de vaste standhouders zijn deze keer ook Tapa’s van Marta, een combi-kraam van WaddenMax, Landgoud en Lauwersland Natuurvlees aanwezig. En extra feestelijke, witte wijn uit Schouwerzijl en speciaal bier en wintercider van de Ciderwinkel. Kortom, genieten dus. Want heerlijk eten is van alle tijden en alle streken.

Lees meer

Cursus snoeien

Cursus snoeien fruitbomen


Voor wie kennis wil maken met het snoeien van hoogstam fruitbomen of kennis op wil frissen, is er een cursus op Landgoed Verhildersum op zaterdag 17 maart 2018.

Pomoloog Harry van der Laan bespreekt de beginselen van het snoeien, waarna het in de praktijk wordt geoefend.

Cursusduur: 9:00 tot 16:00 uur.

Kosten € 25,- (lunch inbegrepen).

Aanmelden op e-mailadres: info@verhildersum.nl

Streekmarkt 20 januari

STREEKMARKT VERHILDERSUM LEENS

20 januari, 10:00  tot 16:00 uur - in de Museumboerderij


Kom ontdekken en genieten en begin het jaar goed met (h)eerlijke producten van de Streekmarkt Verhildersum.
Het nieuwe jaar is weer begonnen, vol beloften en goede voornemens.
Menigeen heeft zich voorgenomen meer te gaan bewegen en nog gezonder te gaan eten. De Streekmarkt is een ideale manier om gezond en heerlijk eten te ontdekken.
Veel ambachtelijke producten komen uit eigen streek en land. Van heerlijk brood, boeren kaas, appelsap vol vitamines, honing, groente, vlees en nog veel meer. Spliterwten voor de erwtensoep, boerenkool voor de stamppot, een stukje spek of worst hoort er bij. Aangevuld met wat liefhebbers van verder weg halen. Want gepassioneerde boeren, makers, telers, imkers, bakkers en brouwers vind je immers overal. Kom kijken wat boeren zelf telen en verbouwen. Wat gedreven ondernemers uit binnen – en buitenland halen en hier verkopen. Wat echte liefhebbers en kenners over hun product te vertellen hebben. Want eten is veel lekkerder als het van een bron komt die je kent. Eten met een verhaal! Ontmoet op de Streekmarkt de makers en verkopers. En blijf wat langer om te proeven, kijken, ruiken en te kopen en voor de gezelligheid – kortom: te beleven !
De streekmarkt is op zaterdag 17 januari van 10.00 tot 16.00 uur in de Museumboerderij van Verhildersum (Dijkstilsterweg 4 te Leens) en gratis toegankelijk. Meer informatie vindt u op www.verhildersum.nl. Volg het landgoed ook op facebook en twitter! www.facebook.com/verhildersum of @verhildersum
Streekmarkt Verhildersum, kom ontdekken en genieten

Speuren naar Sporen

Op 15 en 16 juli van 10:30-17:00 organiseert Landgoed Verhildersum Leens een kinderweekend.

Tijdens deze dagen kunnen kinderen en hun (groot-)ouders naar hartenlust strunen over het Landgoed en van alles ontdekken op het gebied van natuur en geschiedenis. Samen speuren naar sporen in de natuur en uit het verleden. En zo spelenderwijs het Groninger platteland ontdekken.

 

 

 

 

Lees meer....

 

Amateurkunstenaars, opgelet!

AMATEURKUNSTEXPOSITIE  ‘VERBORGEN SCHATTEN’

Amateurkunstenaars, opgelet!

Ook dit jaar organiseert Landgoed Verhildersum Leens een amateurkunstexpositie. Deze keer is het thema ‘Verborgen Schatten’.  Amateurkunstenaars uit de regio krijgen de kans hun kunstwerken te tonen voor een uitgebreid publiek.

Wilt u graag meer weten? Neem dan contact op met Landgoed Verhildersum, 0595-571430 of via

info@verhildersum.nl en vraag een aanmeldingsformulier.

U kunt zich aanmelden tot 14 augustus 2017. De ruimte is beperkt, dus meld u tijdig aan.


lees meer

Laat Edzard thuiskomen!

Help Verhildersum om Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) weer naar huis te halen.

Op 3 mei wordt een bijzonder portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh geveild bij Sotheby’s in Londen.

Het bestuur van Verhildersum wil het portret graag voor Verhildersum verwerven en probeert daarvoor op korte termijn (vóór 3 mei) de benodigde middelen te verkrijgen.
Een aantal financiële toezeggingen zijn inmiddels ontvangen, o.a. van de Vereniging Rembrandt.

We starten daarom een crowdfunding actie. We vragen u een financiële bijdrage te leveren aan de aankoop van het schilderij door, onder voorbehoud van daadwerkelijke aankoop van het schilderij, een toezegging te doen van een door u gekozen bedrag via het toezeggingsformulier.

Lees meer


Nieuwsbericht

 

Tentoonstellingen Landgoed Verhildersum

Vanaf 26 maart is Landgoed Verhildersum Leens weer open voor het publiek. En deze keer is er een heel bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Verborgen Rijkdom: Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’. In deze expositie, in samenwerking met Stichting Hinszorgel Leens, wordt het verhaal verteld van de kostbare inventaris van de Groninger kerken, kloosters en borgen.


lees meer

Cursus snoeien van fruitbomen

STREEKMARKT VERHILDERSUM

Iedere derde zaterdag van de maand kun je er terecht voor super lekkere geitenkaasjes van Doetie, de aromatische kruiden van Alma, geurig vers brood van van Esch en nog veel meer heerlijks.

 

Entree Streekmarkt en parkeren is gratis.

Derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur, Dijkstilsterweg 4 in Leens.

Ontdek Gronings Erfgoud tijdens speciale rondleidingen

Ontdek dit Gronings Erfgoed tijdens speciale rondleidingen op zaterdag 8 april. De rondleidingen starten om 13.30 en 15.30 uur bij het Koetshuis. Er zijn telkens twee groepen, waaraan maximaal 15 personen per groep kunnen deelnemen. U kunt gratis deelnemen als u in het bezit bent van een geldig entreebewijs.

 

 

 

 

lees meer

Print Email Pinterest Linkedin Twitter Facebook